Den gamla folkskolan har haft många funktioner. Sommarstuga, segelmakeri, och numera bostad och café. Men det är inte bara kaffe och den berömda Flammkuchen – en typ av pizza från Alsace – som serveras. Konst och kultur är en stor del av Lofta Caffè. I år har de haft tio utställningar med olika konstnärer. Musik har också blivit en del i deras kulturella utbud.
Till en början var caféet ett treårsprojekt. Sen blev det fem år. Frank Hinzmann Dambach berättar att de tänker i treårsperioder, för att det ska finnas plats för utveckling.
– Det är viktigt, annars blir det långtråkigt. Nu är det Lofta Caffè. Men det ska bli Lofta Caffè, kultur och café. Vi vill ha mer kultur i fokus. Mer konserter, utställningar och läsningar.
Från början hade de ingen aning om att det skulle bli så mycket kultur i caféet. Men redan andra dagen kom en granne in med tavlor och ville ställa ut.
– Vi hade våra privata tavlor men det kändes lite kalt. Efter att vi haft vår första utställning så kände vi att vi måste göra det igen, säger Cécile Dambach.
Paret bor på ovanvåningen tillsammans med sin femtonåriga dotter. Cécile Dambach köpte den gamla skolbyggnaden för många år sedan. Men år 2003 bestämde sig paret för att flytta från Schweiz och bo i Lofta permanent. Väl där jobbade de på andra ställen. Men till slut kom de på tanken att göra folkskolan till ett café.
– Det startade en sommarkväll när vi satt utanför huset. Vi tycker om italienskt kaffe och letade efter en anledning att köpa en kaffemaskin. Så det började med att vi köpte den, säger Frank Hinzmann Dambach.
Han tycker det är kul att restaurera de gamla kaffemaskinerna som de köper in till caféet. Men det finns mycket annat som de reparerar själva i den gamla folkskolan.
– En reparatör kommer ju inte bara hit direkt. Allt måste man göra själv, säger Cécile Dambach.
Något annat de jobbar med är att hålla god standard på maten de serverar. Det bjuds på vegetariskt, veganskt och glutenfritt. De jobbar också mycket med att anpassa menyns råvaror efter säsong. De köper in varor från ställen runt omkring men tillverkar det mesta i köket.
– Det är ett mål, att vi ska ha samma kvalitet som man förväntar sig i en storstad, säger Cécile Dambach.
Caféet är stängt för säsongen men slår åter upp dörrarna runt påsk.