Sedan den 27 mars tillverkas förkläden och visir i Gamleby, vilket även görs på Saab i Linköping.
Hittills har 187 000 förkläden med ärm, 37 000 utan ärm och 80 000 visir levererats.
Behovet är skriande stort på grund av coronapandemin.
Just nu har man till exempel två miljoner ordrar liggande på förkläden, varav drygt en halv miljon har beställts från USA.
Micael Johansson tillträdde som vd och koncernchef för Saab i höstas, och är därmed relativt ny på posten. Den här torsdagen gör han ett besök på Gamlebyfabriken som han passar på att hylla:
– Jag är stolt över det här initiativet som ju kommer från medarbetarna själva, säger han.
– Det är även normalt sett en väldigt fin verksamhet här med tillverkningen av kamouflagenät. Man arbetar med innovativ och avancerad teknik i världsklass.
Vad gäller tillverkningen av skyddsutrustning förklarar han att man från bolagets sida redan tidigt, när vidden av covid-19 stod klar, började fundera över hur man skulle kunna vara vården och samhället till hjälp.
– Produktionskapaciteten fanns ju, konstaterar han.
I Gamleby gick det till så att personal på Saab affärsenhet Barracuda kontaktade anställda på Västerviks sjukhus för att höra med dem vilken typ av skyddsutrustning de ville ha, det vill säga hur den skulle se ut för att fungera på bästa tänkbara sätt.
Därefter gick det fort.
– På några dagar var produktionen i gång, säger Henning Robach, chef för Saab affärsenhet Barracuda i Gamleby.
Totalt arbetar 115 personer i Gamlebyfabriken och av dem har nu ett 30-tal avsatts för arbetet med att tillverka förkläden och visir.
– Behovet är extremt stort och vi håller fortfarande på att takta upp. Vi är nästan uppe i 150 000 förkläden och visir i veckan, säger Henning Robach.
Så var hamnar den skyddsutrustning som tillverkas i Gamleby?
– Den levereras till Region Kalmar, Region Östergötland och Region Jönköping. Samt till Vimmerby kommun, Västerviks kommun, Linköpings kommun, Habo kommun och Vetlanda.
Hur har Saab annars påverkats av coronakrisen hittills?
– Vi är relativt opåverkade. Flygplansindustrin drar ju ner på takten. Men vad gäller det militära är det knappast så. De politiska spänningarna har ju inte minskat utan nästan ökat under krisen.
– Att skydda samhället kommer att ha fortsatt hög prioritet, menar Micael Johansson.