Kafépärlor
Det pratas ofta om utmaningar. Nina Lööw ställdes onekligen inför en när hon tog över Gamlebys klassiker på Gamla Torget efter Maria Björkman.
När pandemin just klingat av stängdes vägen av på grund av ett långdraget arbete och kollegan hoppade av.
Första året gick minus med 152 000 kronor.
– Jo, jag tvivlade och tanken på konkurs fanns där. Det har varit jobbigt, men vi kämpade på och nu kan jag andas ut. Det har vänt, berättar Nina Lööw över en kaffe och fralla vid det stora bordet i kaféet.
Egentligen har hon semester, men har lite svårt att vara ledig.
Det har varit öppet någon timme. Bröddiskarna är välfyllda. Morgonbestyren är avklarade och snart ska luncherna förberedas.
En husbil från Ulricehamn stannar till för sin frukost. Stammisarna väljer att sitta inne och entreprenör Ekman tar sin macka med bacon, ägg och falukorv.
– Vi trivs här. Personalen är bra, det är gott och det är inte så jäkla fint, säger Janne Karlsson vid fönsterbordet.
Många av möblerna är begagnade fynd. Golvet är schackrutigt i svartvitt, tapeterna storblommiga, väggpanelen grå och på kaffereklam lyfter en unge "Lill Babs" koppen med ett leende.
Torget är ett av landets få trekantiga torg. Det har anor från medeltiden. Arkitektupproret har utsett Gamlebys kullerstenstorg till ett av Sveriges vackraste.
Och i hörnet vid Loftagatan ligger Byfiket.
– Det är så fint. Jättemysigt att de har bevarat stolparna och skyltarna. Men jag skulle vilja ha det livligare med torghandel, säger hon om torgmiljön hon har framför sig dagligen.
Nina är uppväxt i Piperskärr, Västervik. Hon läste livsmedelsprogrammet på gymnasiet i Linköping, flyttade runt lite, jobbade på kafé i Göteborg och vände hemåt. Sommarstället i Odensvi blev så småningom permanentboende för familjen.
Alldeles nyss fyllde hon 50.
– Det gick bra. Jag har blivit lugnare och tryggare, tycker hon.
Som egenföretagare krävs det mycket jobb. För att hon ska kunna köra sitt "lilla hjärta" i Gamleby måste maken Per dra ett stort lass hemma med de två barnen.
– Det är så fantastiskt roligt. Jag tycker om tjejerna, vi jobbar så bra ihop. Jag längtar hit hela tiden, säger hon med ett leende.
Nina Lööw har valt att göra sitt eget Byfiket i den före detta bokhandeln, med kafé, lunchservering och presentbutik. Men näthandeln har hon släppt.
– Helheten är mysig och det uppskattas. Det är konceptet. Både kafé och butik. Det är min grej, men butiken går ungefär plus-minus-noll, berättar hon.
Är det inte läge att välja bara det ena?
– Jag vet. Jag brottas med det hela tiden. Det är svårt. Först fikar de sedan upptäcker många butiken. Kafé och butik stöttar varandra.
Byfiket bakar det mesta själva, men tar hjälp av Guldkringlan i Västervik med matbröd, biskvier och dammsugare.
De trogna stammisarna är mest hantverkare och pensionärer som vill ha sina favoriter. När sommarturisterna kommer går det mycket toast, caesarsallad och bakad potatis.
Den här dagen är det pasta penne och kycklinggryta med sting, som dagens rätt.
– Alla lagar mat. Vi turas om för att få variation och olika stilar. Vi har fyrdubblat luncherna och gör över 100 en del dagar, säger hon.
Nina vill att alla ska kunna ha råd att fika. Byfiket var billigast i pristestet som VT gjorde förra året.
– Det gör ont i hjärtat om en barnfamilj ska betala över 400 kronor för att fika. Jag vet att vi ligger lågt. Revisorn sa till att jag måste och hyran har gått upp, så snart måste jag höja priserna, säger Nina med en suck.