Eleverna grävde ner tvättlapparna i olika typer av marker innan sommarlovet. Valet av mark var frivilligt och Gamlebytjejerna bestämde sig för sorterna blandskog och obevuxen grusjord. Själva tävlingsmomentet gick sedan ut på att reflektera över resultatet av nedbrytningen, vilket gjordes i samband med att lapparna grävdes upp igen i slutet av augusti.
– Vi skulle välja en mark som vi trodde skulle bryta ner tvättlapparna bra, och en som skulle göra det dåligt, säger Filippa Andersson.
Filippa berättar om hur tjejerna förvånades över resultatet, den stora skillnaden i nedbrytningsprocessen. Att blandskogen skulle fungera bättre och grusjorden sämre var något som de förutsatt redan innan, men att blandskogslappen skulle vara så gott som borta och den andra nästintill vara orörd – var häpnadsväckande.
Mästerskapet arrangeras i samarbete mellan SLU RådNu och LRF. Tävlingen riktade sig till elever på landets landsbruksgymnasier och åtta tävlingsbidrag skickades in.
– SM i nedbrytning handlar om att få erfarenhet av att olika jordar beter sig på olika sätt – att den biologiska aktiviteten skiljer sig mellan till exempel en mager, torr skogsmark och ett mullrikt trädgårdsland – och att fundera kring varför det är så”, skriver Jenny Höckert, på SLU RådNu som är en av tävlingsarrangörerna i ett pressmeddelande.