I början av september var plötsligt stoppskylten borttagen från en av påfarterna till E22 från 35:an, strax utanför Gamleby. Samtidigt hade stopplinjen sprayats. Någon vecka senare var skylten tillbaka igen.
Det här väckte frågor hos våra läsare. En tipsare som hört av sig till VT undrar om det möjligen kan röra sig om ett test från Trafikverkets sida. Skulle man kanske utvärdera om det vore bättre med väjningsplikt vid utfarten – med tanke på att sikten vid stopplinjen är sämre än när man befinner sig i uppförsbacken på väg mot den?
Vi ringde upp Alexander Allansson, projektledare på Trafikverket, som lovade att undersöka saken. Några dagar senare får vi svaret;
– Någon hade plockat bort skylten, det är inget som vi har tagit initiativ till. Det skulle kunna klassas som skadegörelse, säger Allansson.
Trafikverkets entreprenör har polisanmält händelsen.
Varför tog det en vecka innan en ny stoppskylt sattes upp?
– Vi har olika ronderingstider, vi är inte ute på alla vägytor varje dag. Så det kan dröja, om vi inte har fått in något tips från allmänheten.
Tror ni att det var en markering av någon som ville ha väjningsplikt i stället för stopplikt på platsen?
– Vet inte. Jag pratade med entreprenören, och någon trodde att det kanske var ett bus, eller att det som du säger var en markering. Jag vet inte.
Vad kan ett sådant här agerande få konsekvenser?
– Den största konsekvensen när man ändrar på vägmärken är för trafiken. Det kan uppstå trafikfaror. Nu tror jag att de flesta som kör här vet hur man ska göra, men om man bara kör ut kan det orsaka olyckor.