Mjölksyrning i fem enkla steg – enligt Hillevi Helmfrid

1. Först behövs en glasburk med gummipackning, väl rengjord och gummipackningen ska vara kokad. Valfria grönsaker, salt utan jod och eventuella kryddor och smaksättning.

Till vänster blir det syrad kålrabbi och en av deltagarna har redan fått ihop en burk med slantade morötter. De ska även få sällskap av pepparrot, som både ger smak och hjälper till att hålla grönsakerna krispiga, förklarar Hillevi Helmfrid.

Till vänster blir det syrad kålrabbi och en av deltagarna har redan fått ihop en burk med slantade morötter. De ska även få sällskap av pepparrot, som både ger smak och hjälper till att hålla grönsakerna krispiga, förklarar Hillevi Helmfrid.

Foto: Anna Persdotter

Gamleby2020-11-08 10:00

2. Skiva eller slanta grönsaker och blanda med salt och kryddor. 15 gram salt på ett kilo burkinnehåll.

3. Tryck ner grönsakerna i burken för att bli av med så mycket luft som möjligt. För syrning av grönsaker i bitar eller hela, fyll på med saltat vatten, samma saltinnehåll som grönsakerna. Koka vattnet först för att bli av med klor.

4. På med locket och ställ i 18 grader i tio dagar. När syrningsprocessen har kommit igång börjar det bubbla och pysa i burken och det sista syret försvinner.

5. Efter 10 dagar är grönsakerna färdiga att äta, eller ställ kallare för att spara. Sedan kan de hålla i åratal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!