16 kulturbyggnader runt om i Sverige fick dela på 23 miljoner kronor ur Lars Lawskis fond. Bland mottagarna finns Drottningholms slottsteater, Skansen och som sagt var tingshuset i Gamleby.
I Gamleby ska pengarna användas till ett nytt larmsystem och förbättrade utrymningsvägar så att kravet på brandskydd kan uppfyllas. På så sätt skyddas dels byggnaden och dess kulturvärden, dels skapas förutsättningar för att återuppta den publika verksamheten i huset.
Enligt Örjan Molander, länsmuseechef och ledamot i stiftelsen som äger tingshuset, är pengarna högst välkomna.
– Verksamheten har varit begränsad under ett antal år på grund av ett tillsynsprotokoll som rör brandsäkerheten.
Tingshuset i Gamleby byggdes 1827–1828. Byggnaden användes som tingshus fram till 1959. Därefter togs byggnaden över av en stiftelse. Ett problem har varit att stiftelsen inte haft några egna tillgångar utöver huset. Därför hamnade man i en knepig situation efter brandtillsynen.
När arbetet är gjort tror Örjan Molander att man ska kunna öppna upp större delar av huset för uthyrning. Bland annat tingssalen.
På sikt finns det ytterligare behov som behöver lösas för huset.
– Det gjordes en stor modernisering av huset på 1940-talet. Nu har de lösningar med el- och vattenledningar passerat sin tekniska livslängd, säger Molander.
För den som undrar: Kungliga Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien, som är det fullständiga namnet, grundades av drottning Ulrika Eleonora 1753. Akademien arbetar inom olika humanistiska verksamhetsfält där kulturmiljövård är ett.