Det är nästintill premiärnerver i en av byggnaderna på Gamlebygymnasiet. Här har sedan i måndags ett 60-tal kor fått pröva något nytt: Att bli mjölkade och mockade efter av robotar. Det är bröderna Henrik och Gabriel Jonsson, ägare till Ogestad gård som prövar något nytt.
– Vi arrenderar av skolan och egentligen är det här en ganska liten besättning av kor för oss. Vi arbetar oftast i större skala och mer rationellt. Här passar det oss att pröva på fler robotar, säger Henrik Jonsson.
Han hoppas att satsningen också ska komma skolans lantbrukselever till godo.
– Det är finns redan sådana här lösningar överallt i moderna lantbruk men det är första gången som vi prövar och än så länge har det gått bra.
Men en riktigt nyhet finns bland korna. Det är en självgående ”gödselsug” som flera gånger om dagen går en runda bland korna. Den laddar och tömmer sig själv, lite likt en robotdammsugare. Det kan vara den första i Skandinavien.
– Den är inte helt vanligt och vi provkör lite här, säger Rickard Olsson.
Det är hans företag som står för service och installation av robotarna. Han visar runt.
Längs med en långsida i kostallet står två mjölkrobotar. De väsnas en del men korna verkar ha vant sig redan och går självmant och ställer sig i position.
– Många tror att det är själva mjölkningen som gör att korna vill ställa sig här men det är inte hela sanningen. Samtidigt som de mjölkas får de högenergifoder. Det är det som lockar också, säger Rickard Olsson.
Korna ställer sig och äter. Roboten har redan läst av deras halsband och ger dem den dos foder de ska ha. Samtidigt rengörs spenarna av mjuka borstar. Tillslut letar sig en robotarm fram till kons juver, scannar av med flera laserstrålar och suger sig fast vid spenen. Mjölken börjar flöda. Man mäter fetthalt och många andra värden. På det sättet har man full koll på hur kon presterar.
– De kan gå hit hur många gånger som helst under dygnet, men mängden foder är förbestämd. När de fått sin dagliga dos får de inte mer och de släpps ut, utan att mjölkas, säger Henrik Jonsson.
Rickard Olsson igen:
– Här var det särskilt nyfikna måste jag säga. Vi kan se att det redan under första dygnet var 25 kor som självmant gick och ställde sig här, det är många fler än vad det brukar vara så tidigt.
Meningen är att Ogestads satsning på runt 3 miljoner kronor ska hjälpa till att ge Gamlebygymnasiets lantbrukselever en chans att studera modern robotteknik i lantbruk.
– Det kan blir ett bra sätt för skolan att utnyttja vårt samarbete på, avslutar Henrik Jonsson.