Så undviker du batterihaveri i kylan

När temperaturen kryper långt under nollan är det inte bara is och snö som kan ställa till det för bilägare. Många bilar startar helt enkelt inte. Vad kan man göra åt det?

Ett annat misstag kan vara att dra på parkeringsvärmaren. Den drar mycket batteri men även bränsle.

Ett annat misstag kan vara att dra på parkeringsvärmaren. Den drar mycket batteri men även bränsle.

Foto: Kollage arkivbilder

Gamleby2024-01-08 11:30

Assistancekåren i Västervik har haft en hel del att göra. Så mycket faktiskt att när VT ringer upp är det svårt att hinna med att prata. Så problem verkar finnas.

Och det gör det varje år, berättar Jonny Aldén. Han är mekaniker och äger Richards Bilservice i Gamleby.

– I år har det varit som det brukar ungefär, skulle jag säga. Varken mer eller mindre. Men visst påverkar kylan bilarna, det märker man varje år.

Frustrationen när bilen inte vill starta en kall morgon är lätt att känna igen sig i. Och i de allra flesta fall så handlar det om att batteriet har laddat ur.

– Om man kollar på vad batteritillverkarna säger så ska man köra med bilen i 40 minuter för att ladda upp det till den nivå de hade vid start. Och hur många gånger kör man så länge till vardags? 

– Man åker till affären, det tar tio minuter. Sedan åker man därifrån. Batteriet hinner inte att ladda på den tiden, konstaterar Jonny Aldén.

I viss mån är det också ett handhavandefel, konstaterar han vidare.

– När det är kallt så drar man också på allt man kan för att det ska bli varmt. Man sätter på stjärtvärmen, värme på bakrutan, fullt blås på värmen i bilen. Det laddar ur batteriet. När det sedan inte laddas ordentligt så startar inte bilen.

Vad kan man göra åt det då?

– Man kan ställa bilen varmt, om man har den möjligheten. Eller köra en liten sväng extra. Eller inte dra på allt man har utan ha det lite kallt en stund. Då kan man slippa problemet. Man måste se till att batteriet hinner att laddas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!