Det märktes redan på informationsmötena. Både i Gamleby och i Loftahammar var det stor uppslutning och Sara Stenbeck, som är rekryteringsansvarig, säger att det var många bra sökanden.
Sedan dess har fem personer, tre män och två kvinnor, anställts.
– Det har gått jättebra, mot vad det brukar göra, och vi har fått tag i de personer vi önskade, säger Sara.
Hon tycker att det känns "jätteroligt och hoppfullt" att intresset är så stort för att jobba som deltidsbrandman i Västerviks kommun. Sedan är det mycket som ska klaffa för att det ska bli något. Det är inte bara de fysiska testerna.
– Vi vill ju helst att man ska bo och jobba inom fem minuter från stationen.
Men hon välkomnar alla som är intresserade att höra av sig, för med en så stor organisation som 120 anställda uppstår det ständigt luckor som måste fyllas. Redan nu vet hon att det kommer att behövas nya deltidare i Hjorted, Gamleby och Överum till hösten, preliminärt en per ort.
Martin Grönqvist i Gamleby är 39 år och har precis anställts som ny deltidare på sin hemort. Han var deltidare för några år sedan, men fick sluta när han hans arbetsplats – Akzo Nobel – försvann och han började pendla till ett nytt jobb på Arla i Vimmerby. Senare jobbade han i Gullringen.
Den 1 november fick han jobb på Saab Barracuda i Gamleby. Egentligen tänkte han inte börja så snabbt igen på räddningstjänsten, utan ville komma in i sitt nya jobb först.
Men så skulle det hållas en informationsträff, och han gick dit...
Han påpekar i sammanhanget att det är viktigt att arbetsgivaren är okej med att man är deltidare, men det är de på hans jobb. Han har flera arbetskamrater som är det.
Innan han kan börja jobba som deltidare, måste han fräscha upp vissa kunskaper, bland annat inom sjukvård. När vi träffas har han hunnit med en heldagsutbildning inne i Västervik.
– Då kände jag att det var rätt beslut. Jag har faktiskt saknat det under de här åren. Det var roligt att gå med igen.
Vad var det du hade saknat?
– Dels tycker jag att det är givande att kunna lösa uppgifter i en grupp. Och gemenskapen. Sedan tycker jag att det är viktigt att kunna ge tillbaka något till orten där jag bor.
Han tycker också att det är väldigt givande för egen del att vara med i räddningstjänsten.
– Det ger mycket tillbaks. Man mognar som person och får bra egenskaper och värderingar.
Blir man en bättre människa av att jobba i räddningstjänsten?
– Inte automatiskt, men det skapas förutsättningar för att utvecklas till en bättre person. Det ger en viktiga perspektiv på saker och ting. Man får möjlighet att hjälpa människor, och man lär sig samarbete i grupp.
Jämfört med förra gången han var deltidare, är barnen nu äldre och mer självständiga, vilket underlättar. Martin säger att hans sambo, Louise Ask, var förstående till att han ville börja på räddningstjänsten igen.
– Hon tyckte att det var rätt val.
För Martin, som är uppväxt i Gamleby, var brandstationen en välbekant miljö redan när han var barn.
– Min pappa, Bosse Grönqvist, var deltidare här i många år. Han jobbade också på Akzo Nobel.
Martin minns att han tyckte att det var häftigt med brandbilarna när han var liten. Återstår att se om sönerna väljer att gå i hans fotspår så småningom. Martin har i alla fall tagit med dem till stationen vid de populära öppet hus-tillfällena där. Kanske har det sått ett frö.