Det säger Margareta Eriksdotter, anhörigkonsult på Västerviks kommun som under torsdagen fanns på plats i Gamleby köpcentrum.
Det här arbetet har hon haft sedan 2008 det här arbetssättet att vara ute, nära människor har varit gynnsamt. Fler och fler kommer fram, tar kontakt och ber om råd och stöd.
– På bara en timme har tre anhöriga kommit fram och pratat med mig. Margareta är ett välbekant ansikte för folk då hon regelbundet kommer hit.
Även i Västervik har Margareta jobbat på liknande sätt i Västerport och i Tullporten. Hon har också varit på plats i Hjorted, Ankarsrum och Blankaholm och förhoppningen är att få till regelbundenhet på fler mötesplatser.
Hur brukar det gå till när kontakten är tagen?
– Det är väldigt individuellt. En del anhöriga tycker att det räcker med ett samtal och en del vill ha återkommande träffar. Individen bestämmer själv upplägget. När, var och hur ofta. Det finns också stödgrupper för anhöriga.
Många människor behöver stöd och hjälp och får det av sina anhöriga. Margareta berättar med värme om alla föräldrar som kämpar för sina barns rättigheter. Hon tänker särskilt på kampen för barnen med NPF-diagnoser, att de får det de har rätt till. Hon lyfter också hemmakämpare som hon kallar eleverna som av olika anledningar inte kommer till skolan.
Margareta för inga journaler, inga minnesanteckningar och informerar om sin tystnadsplikt.
– Anhöriga behöver nån som har tiden att lyssna och att bolla tankar med. Det är viktigt att få bekräftelse på det man gör, ingen ska tas för given, vare sig gammal eller ung.
En anhörig kan vara en familjemedlem, en släkting eller en vän. Man behöver alltså inte vara släkt eller bo med personen för att räknas som anhörig.
Anhörigstöd sker på frivillig basis och när man vänder sig till Margareta vill man ofta få hjälp med att få till insatser för exempelvis en partner.
– Som anhörig är man ett ovärderligt stöd för den som behöver hjälp. Men i sin tur behöver de också stöd och hjälp för att orka. De är en otroligt värdefull resurs.
I en undersökning av Nationellt kompetenscentrum anhöriga, framgår det att den förvärvsarbetande dottern är den vanligaste anhöriga att ge stöd och vård åt en eller två föräldrar.
Anhörigstödet erbjuder samtal, grupper och föreläsningar. På kommunens hemsida finns mer information om hur man tar kontakt.