Tre får döda efter vargangrepp

På nationaldagen gjorde Malin-Charlotta i Greby en hemsk upptäckt. Ett av hennes får var dött och två till var svårt skadade. Senare konstaterades att de blivit angripna av en varg.

Ett av de rivna fåren.

Ett av de rivna fåren.

Foto: Privat

Gamleby2024-06-07 10:23

På torsdagen skulle Malin-Charlotta Larsson och hennes man Erik titta till sina djur som vanligt – djuren går i en hage som ligger en bit från gården – och då såg de att ett av fåren var dött, samt att något ätit på det. När de fortsatte kontrollera de andra djuren såg de att ett får till var skadat. 

– Det var uppätet i rumpan men stod fortfarande upp. Det levde men var så illa däran att vi ringde markägaren som fick komma och skjuta det. Sedan såg vi att ytterligare ett får var rivet på sidan och när vi fångade in det såg vi att såret var för djupt för att fåret skulle kunna räddas. 

– Det är fruktansvärt, säger Malin-Charlotta. 

Gården har 50 tackor, 65 lamm och 5 baggar. Fåren som dog gick i en hage mellan Hallingeberg och Gamleby. Tackorna som dog var betäckta och skulle lamma i augusti. 

– Det är mycket pengar men det är också mycket känslor. Jag känner så mycket för alla de här fåren, jag lider verkligen. Fy fan, säger jag bara. 

Efter attacken har Malin-Charlotta och Erik valt att flytta hem sina får. Alternativet hade varit att köra dem till den stora hagen på morgonen och sen hämta dem på kvällen, men det blir för mycket jobb. Men även om de nu kommer ha fåren hemma på sin egen gård så känns det ändå inte helt tryggt, säger Malin-Charlotte. 

– Vargar promenerar ju långt, den kan ju lika gärna komma hem till oss. Och vi har hund med, det känns jädrigt läskigt. 

Förstod ni direkt att det rörde sig om varg?

– Varg är väl det första man tänker, men samtidigt vill man inte dra förhastade slutsatser. Vi konstaterade att det var rovdjur, men man vill inte måla fan på väggen. 

undefined
Roger Lundberg, besiktningsman vid Länsstyrelsen, var på plats på gården och konstaterade att det rör sig om vargangrepp.

Roger Lundberg var en av Länsstyrelsens besiktningsmän som var på plats.

Varför är ni säkra på att det är just varg? 

– Med de här bitskadorna som vi har dokumenterat så är det tydligt att det är vargbett. 

Roger Lundberg och hans kollega har grundligt dokumenterat alla skadorna på fåren mer mätningar och bilder. Man har topsat djuren och skickat på dna-analys för att se om man får någon match.  

– Då kan vi se exakt vad det är för djur om den funnits med vid tidigare angrepp. Det är inte alltid det lyckas, men ibland. 

Enligt Roger Lundberg syns det på tillvägagångssättet att det är ett vargangrepp.  

– Det är vanligt att de gör så, de springer runt och leker och biter i djuren, de kan bita ihjäl flera stycken i samma hage. Det är ett tydligt tecken på varg.  

Enligt vad Roger Lundberg vet har man inte fått in några uppgifter på vargobservationer i området på en ganska lång tid. Det finns heller inga observationer registrerade på Skandobs. Länsstyrelsen har gått ut med rovdjurs-sms till alla som registrerat sig för varningar i det aktuella området.  

Malin-Charlotta och Erik Larsson har nu tagit hem sina djur. Länsstyrelsen har rekommenderat dem att hålla djuren inne på natten om vargen kommer tillbaka. Det händer att vargen återkommer till samma gård igen, det sker oftast inom några dygn efter första attacken. Andra djurägare i området rekommenderas att hålla uppsikt över sina djur, och det är inte bara får utan alla tamdjur. 

– Det är även hundar och nötdjur, alla tamdjur. Om det är en varg så är ingen säker på var han gör ett angrepp nästa gång, säger Roger Lundberg.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!