På tisdagen gick Västervik Miljö- och energi AB, VMEAB, ut med information om den kommande ombyggnaden. Som vi tidigare berättat så börjar fjärrvärmeverket i Gamleby bli gammalt. Kostnaderna för underhåll har stigit, samtidigt som man fått allt svårare att leva upp till miljökraven.
Under början av 2020 kommer projektet att upphandlas. Bengt Ankarvall, affärsområdeschef för fjärrvärme på VMEAB, räknar med att byggtiden kommer att sträcka sig över två år. När projektet är klart 2022 ska värmen helt och hållet komma från fossilbränslefria källor. Värmeverket kommer även att utrustas med en generator för elproduktion.
– Den kommer att minska värmeverkets behov av extern elförsörjning, säger Bengt Ankarvall.
Kommer abonnenterna att märka något under byggtiden?
– Inte alls. Värmeverket kommer att leverera hela tiden, säger Bengt Ankarvall.
I ett första steg kommer en tillbyggnad med en ny panna att göras vid den befintliga byggnaden på Flisvägen i Gamleby. I steg två rivs den gamla pannan ut, och ersätts med en ny.
Projektet är ett steg i en långsiktig plan för att få bort fossila bränslen från fjärrvärmen i kommunen senast år 2030. Kommunens två andra fjärrvärmeverk ligger i Västervik och Ankarsrum. Båda värmeverken använder i dag olja vid enstaka toppar, när det är som kallast.
– Det finns en plan för att bygga om dem så att vi kan ersätta den fossila oljan med bioolja istället, säger Bengt Ankarvall.