Kafépärlor
De annonserar inte. Folk hittar hit ändå, på de slingriga småvägarna mitt mellan Hallingeberg, Hummelstad och Älmarsrum.
Här ligger Nyhults goda hantverk.
I den gamla ladan fanns fyra kor, en häst och en kviga. Gödselrännorna är kvar under de nya golvplankorna. För sex år sedan fanns en höskulle. Gården stod länge övergiven, innan Lovisa och Fredrik Andersson började den stora renoveringen.
Nu är den ett av kommunens populäraste sommarkaféer.
Vid elvatiden börjar fikasugna gäster strömma till de utspridda borden runt syrenbersåer och stengärdesgårdar. Då har Lovisa redan varit igång i åtta timmar. Hon börjar baka vid tre och har arbetsdagar på 16-17 timmar, under den hektiska sommaren.
– Allt går genom mina händer. Jag bakar allt från grunden, gör mackor, mat, bakverk och sätter deg som ska kalljäsa, berättar hon.
Det är frallor av olika slag, surdegsbröd, tekakor, danskt rågbröd, levain, räkmackor, sallader, moussekakor, småbröd, bakelser, bullar, pinza, kalla lättare luncher, toscamazariner med mera.
Allt tillverkas hemma vid Ängshöjden i Hallingeberg och transporteras sedan tre kilometer till Nyhult. Därhemma byggdes garage och förråd om till bageri och kök. Där, i vägkanten, finns också en brödbod som är öppen året om.
– I början kom folk dit vi bor för att fika, nu har de förstått att kaféet ligger här i Nyhult. För oss är det skönt att inte bo på samma ställe som fiket, säger maken Fredrik.
Under pandemin var rymliga Nyhult ett av få ställen folk kunde komma till för att träffas och ändå hålla avstånd.
Det stora lyftet kom lite tidgare, 2019 när de beviljades EU-bidrag för landsbygdsutveckling. Cirka 200 000 kronor blev grunden för toalett, parkering och kafé.
– Det var avgörande för att vi skulle våga satsa. Att det skulle utvecklas så här kunde vi inte drömma om. Vi gör något nytt varje år. Vi vill ha fler sittplatser under tak, men vi är väldigt måna om att inte växa oss för stora, poängterar Fredrik.
Han är pratsam och trivs bäst vid kassan där han får välkomna kunderna.
De sommarjobbande ungdomarna kommer från trakten. De flesta kör Epa-traktor hit, men 18-åriga Anja Svensson, som vill bli barnläkare, kör bil.
Både Lovisa och Fredrik kommer från trakten och värnar om landsbygden.
– Jag flyttade hit när jag var sex år. Vi bodde på varsin sida av kyrkan och möttes i kyrkan i Hallingeberg. Vi är båda lantbrukarbarn och våra familjer bor här. Vi vill leva och verka här, nära naturen och familjerna, berättar de.
Nyhults goda hantverk lever året runt. När sommarkaféet stängt i september bakas det vidare vid Ängshöjden, till brödboden vid vägkanten och det levereras mat i catering. Medan Fredrik kör maskin i en bergtäkt i Gamleby.
Allt utgår från 37-åriga Lovisas passion för bakningen, den hon fick här i Nyhult hos Magda som var Lovisas mormors kusins fru.
– Vi var fem syskon som växte upp här, vi sprang i bersåerna, var i köket och bakade mycket. Att fika och umgås tillsammans var viktigt. Det var träffpunkten. Därifrån kommer min passion för bakandet. Därför ville jag satsa på något eget.
Hon utvecklar beskrivningen:
– Skapandet har alltid varit viktigt. Men jag är inget för marsipan och krumelurer. Det viktiga är smakerna. Jag utgår från vad jag gillar och det ska se bra ut. Bröd, mousse ch tårtor.
– Man äter ju med ögat, fyller Fredrik på med.
Lovisas syster, Karolina Pettersson, står för keramik-hantverket i Nyhult.