Lennart Frisk hyllas med minnesutställning

Konstnären Lennart Frisk, som var verksam i Solberga utanför Blackstad, uppmärksammas nu i en stor minnesutställning i Gamleby.

Barbro och Agneta Frisk hängde minnesutställningen, som pågår till den 16 november.

Barbro och Agneta Frisk hängde minnesutställningen, som pågår till den 16 november.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2019-11-01 17:00

Det är Tjustbygdens konstförening som har valt att årets trettonde utställning på Centrumgalleriet ska vara helt vikt för den bortgångne konstnären Lennart Frisk.

Lennart Frisk, som blev 57 år, var en mångsidig konstnär. Det blir tydligt när man vandrar runt bland de sammanlagt ett 40-tal konstverk som visas på minnesutställningen. Här finns en rad stilar och tekniker representerade.

– Den tidiga eran tecknade han mycket i tusch och blyerts. Han gjorde även torrnålsgravyrer, berättar hans dotter, Agneta Frisk, som tillsammans med sin mamma, Barbro, har jobbat med att ta fram konstverk till utställningen.

Eftersom Lennart jobbade heltid som konstnär under större delen av sitt yrkesverksamma liv, har familjen inte kvar så mycket av hans konst, men en del har de senare kunnat köpa tillbaka.

På utställningen i Gamleby kan man se hans stora bredd som konstnär. Landskap med vilda djur tyckte han särskilt mycket om att måla.

– Det var i naturen han fann ro. Han var fascinerad av årstidsväxlingarna, säger Agneta.

Samma sak är det med ljuset, som spelar en viktig roll.

Så småningom började han även måla mer abstrakt, parallellt med landskapsmåleriet och sina andra stilar. Inspiration fick han genom att lyssna på musik av kompositören Ralph Lundsten. Flera sådana målningar finns med i Gamleby.

Dottern Agneta, som själv är konstnär, säger att hon inspireras av pappans mod att våga utmana.

– Han höll sig inte alltid innanför ramarna, konstaterar hon.

Utställningens äldsta konstverk är en tuschteckning från 1969.
Utställningens äldsta konstverk är en tuschteckning från 1969.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!