Sofie Alvarsson är projektledare för Grönt veckoslut och tidigare rektor på Gamlebygymnasiet och hon strålar nästan ikapp med solen när hon sammanfattar de första timmarna av evenemanget, som anordnats vartannat år, åtminstone sedan 1970-talet.
– Framför allt vill ju hylla våra fantastiska elever som är stommen i det här, säger hon och syftar på alla de elever som inom ramen för sina utbildningar på Gamlebygymnasiet deltar i Grönt veckoslut.
Eleverna finns på plats vid flera stationer för att hjälpa och informera de bortemot 2 000 skolelever från kommunen som bussats till Gamleby på fredagsförmiddagen.
I det som kallas "Sveriges största sandlåda" finns bland andra Melker Andersson på plats. Han låter de elever som vill, testa på att ratta en grävmaskin.
– De är duktigare än vad jag hade förväntat mig faktiskt. Jag är riktigt imponerad, säger han när han hjälper elever från klass fyra på Ljungbergaskolan att skopa grus.
– Det var lite svårt i början, men gick bättre sen, säger Joel Ege när han kliver ner och lämnar över spakarna till klasskompisen Moa Enwall.
Eleverna är bara några av alla dem som tillbringat några timmar av sin skoldag på Gamlebygymnasiet och för några av grabbarna i klassen över deras på samma skola handlar evenemanget inte bara om att klappa djur och ratta maskiner. Nej, här är det insamling av gratisprylar som gäller.
– Vi har fått godis, pennor, kepsar, blomsterfrön, mössor...säger Julius Nilsson och visar upp sin stora skörd av prylar.
I en hage skrattas och stojas det för fullt när elever från årskurs fyra på Loftahammars skola studsar runt på hoppdjur i form av röda kor. Vid den traditionella lekborgen uppbyggd av halmbalar hoppar och springer elever så att stråna yr. Och till rundturen med traktor och vagn ringlar sig kön lång. De traditionella inslagen är många och välbekanta, men i år är utställningsområdena fler och större med olika inriktningar som lantbruk, entreprenad, skogliga områden och samhällsinformation. Matstånden är också fler och utbudet av lokalproducerad mat större än tidigare. En scen i mitten av området binder ihop de olika delarna och vid scenen anordnas aktiviteter såsom hunduppvisningar.
Men djuren är och förblir nog det populäraste inslaget. Åtminstone bland de många barn som besöker Grönt veckoslut. Hos de nykläckta kycklingarna trängs både barn och vuxna om att få klappa de söta dunbollarna. Matilda Mehmeti och Lynx Nelson från klass 2b på Marieborgsskolan har svårt att slita sig.
– De är ju så söta! suckar de när de får gulla med en kyckling som Tintin Genfors, elev på skolans djursjukvårdarutbildning, håller i.
– Vi har sett hästar, ormar, kackerlackor, spindlar och lamm också, berättar Matilda.
– Och en ödla! fyller Lynx i.
Även i lokalen som främst är en mässa för jaktrelaterade produkter gullas det med djur. Mitt på golvet har Teodor Sandström och William Flink från årskurs fyra i Ankarsrum slagit sig ner. Där får hunden Frida massor av uppmärksamhet. Husse Seved Johansson från Svenska Jägareförbundet berättar att Frida är en jakthund, en strävhårig tax som jagar rådjur. Men just nu verkar jaktlusten vara utbytt mot lust att gosa.
– Alla vill klappa henne, så hon är nöjd, säger Seved Johansson.