Tre fredagar guidar Mattias Holm turister och bybor genom den gamla stadskärnan. Jo, Gamleby var ju en stad under medeltiden, något som många inte känner till.
– Det var här Västervik började. Gamleby fanns 200 år före Västervik, kanske redan på 1100-talet, berättar Mattias Holm iklädd en djupröd basker med svart fjäder för att anspela på Gustav Vasa-tiden.
Under en timme får intresserade följa med på en kilometers vandring med sex olika stopp.
– Stadskärnan är ju inte så stor och det väster om Gamlebyån fanns inte på medeltiden, säger Mattias leende.
Genom sitt historieintresse har föreståndaren för Hannahusets seniorboende läst sig till en djup kunskap och har specialiserat sig på den händelserika medeltiden som blivit lite bortglömd.
Av den gamla kyrkan från 1200-talet återstår endast en del av östra gaveln. Kyrkan blev sönderskjuten av danskarna och återuppbyggd för att bli spannmålslada till 1837 då nya kyrkan stod klar.
Med stort engagemang berättar Holm om skolgården som tidigare var kyrkogård och den kusliga skrönan om kranier som grävdes fram när provinsialläkarens bostad skulle byggas under tidigt 1900-tal.
– Det berättas att man sparkade fotboll med skallarna och det ska vara sant, berättar han.
På hotellets innergård låg marknadsplatsen från 1620-talet.
– Det här var ett rikt och bördigt område på den tiden. Man sålde smör och sill till Hansaländerna. Intressant är också hur staden flyttades till Västervik fram och tillbaka, minst tre gånger.