Hon har hört av sig till oss efter att hon reagerat på den potentiella faran i att behöva stå på bussen. Förra veckan hände det igen.
– Bussen var full från Gamleby. Det är den ofta och jag och många andra fick stå upp. När jag skulle gå av pratade jag med chauffören, jag var kritiskt till att man måste göra så, säger tjejen, som vill vara anonym.
De aktuella bussarna får köra i 100 kilometer i timmen på E22.
När hon frågade chauffören varför han tillät att folk stod upp fick hon veta att de är tillåtet.
– Han gör inget fel, men det känns livsfarligt.
Katharina Seijsing är trafik- och planeringschef på KLT, som ansvarar för trafiken. Hon har fått frågan förr.
Hon konstaterar att olika busstyper får ta olika många stående passagerare, beroende på hur många de är besiktigade för. I det aktuella fallet handlar det om 15 personer som får stå upp. Reglerna kommer från Transportstyrelsen, och man följer dem, säger hon.
– Om det finns sittplatser ska man sitta bältad på dem, annars får ett visst antal stå kortare sträckor. Vi mäter trafiken och chaufförerna rapporterar hur många som behövt stå i bussen. Vi anpassar antalet bussar efter det, ambitionen är att så få som möjligt ska behöva stå, även om det är tillåtet.
– En del resenärer vill heller inte vänta på buss nummer två, eller vill åka med en kompis. Då blir det fullt i första bussen, men inte i den andra som kommer strax efter. Det är därför svårt att förutse hur det kommer att se ut.