På Grönt Campus i Gamleby har en ny grupp elever just börjat. De läser småskalig livsmedelsproduktion med fokus på hållbarhet.
Utbildningsledare Agnetha Wibell berättar att det är tolv elever, varav merparten kvinnor. De är allt från 20 år och upp till 55 plus.
Egentligen finns det 20 platser, så det går att hoppa på i efterhand, för den som så vill.
Två av eleverna är Camilla Öhlund och Karolin Wahlman. De är båda i 50-årsåldern och har jobbat som fritidsledare respektive på en gård med köttdjur.
Men nu ville de prova på något annat och ser utbildningen som en unik möjlighet till det.
– Den känns väldigt rätt för oss.
Båda bor i närområdet och gillar att utbildningen inte är på distans, utan att de får vara där rent fysiskt. Det hade varit skillnad om de hade haft småbarn. Då hade de kanske hellre läst på distans. Men nu uppskattar de att vara på plats.
Karolin bor på Liljestad gård, söder om Valdemarsvik, men är uppväxt på Björkö utanför Loftahammar, i Tjust skärgård. Hon och hennes man föder upp köttdjur.
Hon har jobbat länge på gården, och hon tänker sig att den blir navet för henne även i framtiden.
– Jag vill ju vara hemma, men jag vill hitta något som jag kan ha själv. En egen grej, säger hon.
Camilla är lite inne på samma linje. Även hon är bosatt på landsbygden, närmare bestämt i Öndal, där hon också växte upp. Tidigare har hon jobbat som fritidsledare med ansvar även för idrott, bild och musik.
Hon vet inte än vad hon vill inrikta sig på, bara att hon vill bidra till en levande landsbygd på något sätt.
– Där jag bor är det många tomma hus och lokaler. Det är sorgligt. Jag vill börja använda mig av gården jag bor på, och att det händer något, säger hon.
Hennes hjärta klappar också för naturen.
– Så har det alltid varit. Det är där jag hittar min kraft och energi.
Båda två är väldigt entusiastiska över sitt nya liv som studerande, och över det faktum att man faktiskt kan få börja plugga igen, fast man är i 50-årsåldern.
– Första veckan var det så overkligt, att man satt i skolbänken, skrattar Karolin.
– Jag tycker att det är spännande, säger Camilla, som också ser det som en chans för dem att få tänka lite på sig själva.
Ingen av dem hade velat flytta långt hemifrån för att gå en utbildning, utan för dem har det varit viktigt att möjligheten att studera fanns i närområdet.