– Vi jobbar mycket med hållbarhet och försöker anpassa hela vår verksamhet efter just det. Vår grundtanke är att producera mycket på en så liten yta som möjligt och med så lite klimatavtryck som möjligt, säger Mathias Jonsson.
Tillsammans med sina två bröder äger Mathias Jonsson ett av Sveriges största mjölkföretag på Ogesta Egendom och Hyllela Gård, i Odensvi. Han menar att det genom en rankning i stil med den som Krav genomfört, kan vara svårt att mäta vilket ekologiskt tänk ett lantbruk har.
– Jag skulle vilja mäta gårdarnas koldioxidutsläpp i nuläget och även kolla på hur förändringarna sett ut över tid. Vi är en stor gård och därför anser vi att det kan vara svårt att utgå helt ifrån Kravs riktlinjer, säger han.
Enligt Mathias Jonsson försöker de på gården, med egna åtgärder, bidra till en så begränsad miljöpåverkan som möjligt. Detta genom exempelvis ny teknik som hjälper till att minska användningen av kemiska bekämpningsmedel.
Ett par kilometar från mjölkgården ligger Solliden, en Krav-certifierad gård som föder upp grisar och odlar grönsaker. Jämfört med mjölkgården är de betydligt mindre. Anders Nilsson som är äger gården, menar att de valt Krav eftersom de värnar om jorden och anser att den mår bäst i samklang med naturen, men håller med om att Kravs ekorankning kan ge en missvisande bild.
– Det är egentligen inte så konstigt att vi i Kalmar län ligger långt ner på listan, det handlar ju om hur landsbygden ser ut i länet, säger han.