– Överlag äger kyrkan i dag för många fastigheter i förhållande till verksamheten och antalet medlemmar, säger Hans Wennström som är kyrkoherde i Norra Tjusts pastorat.
Precis som i Södra Tjust pastorat arbetar man även i norr med att ta fram en lokalförsörjningsplan.
– Vi har redan påbörjat det här arbetet och kommit ganska långt med det.
Beslutet att genomföra lokalförsörjningsplaner, och upprätta ett gemensamt fastighetsregister, fattades av Svenska kyrkan centralt vid kyrkomötet 2016, berättar Wennström.
– Nu fokuserar vi på hur medlemsantalet kan tänkas se ut år 2030, det vill säga om tio år, och vilka lokalbehov vi kommer att ha då.
– Enligt beräkningarna måste kyrkan göra sig av med ungefär en tredjedel av sina fastigheter, detta som en konsekvens av det minskade medlemstalet. I dag har kyrkan en kostym som är för stor.
Hans Wennström berättar att ett riktmärke är att fastighetskostnaderna per pastorat inte ska överstiga 15 procent, ett mål man redan uppnått i norra Tjust.
– Vi har stramat åt väsentligt i budgeten, framför allt genom att avyttra fastigheter. Men vi har varken gjort några nedskärningar personellt eller i verksamheten, säger han.
Men hur har ni löst lokalfrågan i de församlingar som blivit av med sina församlingshem?
– I Lofta och Loftahammar har vi byggt kök i kyrkorna och utnyttjar kyrkobyggnaderna till fler sammankomster utöver gudstjänsterna. I övrigt hyr vi in oss i andra, närliggande, lokaler vid behov.
Hans Wennström berättar att antalet medlemmar i kyrkan fortfarande minskar med 1–2 procent per år – fler medlemmar dör än nya tillkommer. Men minskningen har planat ut och i norra Tjust upplever man för närvarande ingen nedgång, snarare ett försiktigt uppsving. Något som det finns flera förklaringar till, tror Wennström:
– De som velat gå ur kyrkan efter separationen från staten har nu gjort det.
Och den stora invandringsvågen de senaste åren har bidragit till att intresset för kyrkan ökat lite grand, menar han.
– Många nya svenskar har en stark religiös identitet vilket fått människor, som kanske inte reflekterat över de här frågorna så mycket tidigare, att börja fundera över sin egen tro och identitet och så vill man värna om svenska traditioner.
– Att sedan kungafamiljens medlemmar valt att gifta sig och döpa barnen i kyrkan har säkert spelat in med.