Jana Bäckman är ordförande för Gamleby Brukshundklubb. Hon har personlig erfarenhet av hur det är att ha, vad hon kallar, en hund som är "jobbig" vid möten med andra hundar.
Men hon hittade ett sätt att gå runt problemet, som funkade för dem.
– Ge den en uppgift, just när ni möts. Till exempel att gå fot. Så att det blir som att "nu är det bara jag och matte".
Det finns små tecken som man kan titta efter, om man vill veta om ens hund tänker bråka med en mötande hund.
– Om den fäster blicken för länge på en annan hund och blir stel. Helst ska man bryta innan det händer och säga till exempel "kom nu, så går vi". Har det redan brakat loss, är det väldigt svårt att nå hunden, säger Jana Bäckman.
Har man en sur hund, är det bra om den får träffa andra hundar, så att det blir mindre dramatiskt. Men många undviker sådana situationer.
– De skäms och tänker att "det är bara min hund som gör såhär", men så är det ju inte, säger Jana, som samtidigt betonar att sådana här problem alltid är lättast att ta tag i när hunden är valp eller unghund.
Ibland leder hundattacker till polisanmälningar. Ulf Gollungberg vid Västervikspolisen säger att det bara är några få fall per år som leder till att hundägaren får böter. Då handlar det om att någon har fått ett föreläggande om att exempelvis alltid ha munkorg på sin hund ute och brutit mot det.
Han säger att det är viktigt att alltid polisanmäla den här typen av händelser. Om det händer igen, finns det i så fall en historik.