Hittade 148 chokladkakor i en container

Hur mycket mat kastar vi egentligen? Vad kan man göra åt det? På Gamleby folkhögskola kommer deltagarna och personalen att få lära sig om matsvinnet.

Matsvinn. Mycket av den mat som produceras hamnar i soporna.

Matsvinn. Mycket av den mat som produceras hamnar i soporna.

Foto: Christer Bergström

Gamleby2018-04-08 16:00

Tisdagen den 10 april kommer författaren och frilansjournalisten Andreas Jakobsson att besöka Gamleby folkhögskola. Han kommer att föreläsa i skolans aula om matsvinn och hållbarhet. Föreläsningen är en del av folkhögskolans hållbarhetsprojekt Hållbara ihop, tidigare teman har varit de globala målen, social hållbarhet och konsumtion och klädindustrin. Den här gången läggs allt fokus på mat, vad vi äter och den mat som produceras men aldrig hamnar i våra magar.

Andreas Jakobsson har skrivit boken Svinnlandet, som handlar om matsvinnet i Sverige och dumpstring som ett alternativ. Dumpstring innebär att man letar mat och andra varor i livsmedelsbutikernas containrar.

Andreas Johansson skriver även om dumpstring och matsvinn på bloggen Dumpstringslyx och lägger ut videos på youtubekanalen Svinnlandet - Kanalen. I en av hans videos dumpstrar han 148 chokladkakor, som annars hade kostat över 3700 kronor i butik. På sin blogg skriver han att dumpstring är ett sätt för honom att både leva i lyx och bota sin klimatångest. I höst kommer Andreas Jakobsson att medverka i teveprogrammet Maträddarna, som sänds i SVT och som leds av programledaren Anne Lundberg och kocken Paul Svensson.

Det råder en del delade meningar ifall dumpstring är olagligt eller inte. Kerstin Merkel, lärare för allmän etablering och etableringskursen på skolan, anser att matsvinnsfrågan är viktig och hoppas att föreläsningen kommer att vara givande på många sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!