För fem år sedan, i maj 2016, hade hemtjänsten i Gamleby 48 månadsanställda, enligt socialförvaltningens handlingar. Idag har de 73 anställda.
– Det är fler och fler som behöver hjälp hemma, och som vill vara hemma, säger Ottosson som förklaring.
Efterfrågan på hemtjänst är också förklaringen som politikerna i socialnämnden ger.
– Man ska kunna få hjälp hemma så länge man vill och kan, säger nämndens ordförande Ingela Svensson.
Det är trots allt en för stor grupp för endast en enhetschef, och socialnämnden har nu beslutat att hemtjänsten ska delas upp i två grupper, och att ytterligare en enhetschef ska anställas för en av grupperna.
– Jag kommer sakna varenda en som försvinner till den andra gruppen, säger Ottosson, och fortsätter:
– Egentligen har det ju funkat bra, men jag tror att det kommer bli ännu bättre med mindre grupper. Det blir ett större lugn, och jag kommer få möjlighet att se var och en mer än idag. Och så kommer det bli lättare för samordnaren som planerar tillsammans med personalen och brukarna.
Förslaget från socialnämnden är att en av grupperna flyttar in i halva Linneans lokaler, som tidigare inrymde ensamkommande barn, till dess att Gamlebys nya särskilda boende är klart. Kontraktet med Bostadsbolaget måste klubbas igenom av kommunfullmäktige, och hemtjänstuppdelningen beräknas vara fullt ut genomförd först våren 2022.
Beslutet innebär också en viss geografisk förändring. Ett tiotal brukare kommer behöva byta hemtjänstgrupp.
– Vi ändrar om lite från andra områden, Almvik och Hallingeberg, men det är väldigt marginellt, säger socialchef Jörgen Olsson, och förklarar att de berörda omsorgstagarna inte kommer att kunna välja vilken grupp de vill tillhöra, men att de såklart har möjlighet att välja om de vill ha en kommunal eller privat utförare enligt lagen om valfrihet.
För personalen är inte uppdelningen någon nyhet.
– Vi har pratat om det ganska länge. Förändringar kan vara svårt och det måste finnas tid att smälta dem, säger Ottosson.
– Medarbetarna är delaktiga och vi har en grupp som består av både medarbetare och facket som jobbar med hur vi ska dela upp oss, och hur vi ska behålla kontinuiteten. Det är också det största önskemålet från både brukare och medarbetare, att behålla kontinuiteten, säger Ottosson.