Leena-Kaisa får aldrig nog av sina älskade växter

Inte nog med att hon jobbar hela dagarna i en trädgårdshandel. En stor del av Leena-Kaisa Lindersons lediga tid går till att arbeta i den egna trädgården i Öndhult.

Leena-Kaisa Linderson bor i Dämkärr väster i Gamleby. Hon är inte mycket för raka linjer, utan vill hellre ha svängiga former där man inte ser hela rabatten – utan ska bli nyfiken på hur den ser ut längre fram. Till vänster står en japansk lönn, med funkia under.

Leena-Kaisa Linderson bor i Dämkärr väster i Gamleby. Hon är inte mycket för raka linjer, utan vill hellre ha svängiga former där man inte ser hela rabatten – utan ska bli nyfiken på hur den ser ut längre fram. Till vänster står en japansk lönn, med funkia under.

Foto: Peter Ericsson

Gamleby2021-07-19 09:45

Efter att alla tre barnen har flyttat hemifrån är det mer eller mindre växter för hela slanten om gäller för Leena-Kaisa Linderson.

Direkt efter arbetet som trädgårdstekniker på en handelsträdgård i Gamleby åker hon hem – och tar hand om den egna växtliga skapelsen på gården Öndhult väster om Gamleby.

– Det kanske låter mycket, men jag tröttnar inte i första taget. Snarare ger det mig mer energi och mycket glädje i livet. Det är helt enkelt viktigt för mitt välmående. Dessutom får jag ju motion på köpet, skrattar Leena-Kaisa.

Som när hon grävde fram mycket av det berg på tomten som dolts av jord då det var åkermark där – med enbart spade och skottkärra.

– Min man jobbar som mjölkbonde och har fullt upp med det. Dessutom har han inte alls samma intresse för trädgården som jag, så jag är van att hugga i. Men om det är något extra tungt eller svårt kan han förstås hjälpa till, att till exempel lyfta stora stenblock med grävmaskinen.

undefined
1. Gården byggdes redan på 1800-talet och är Christer Lindersons föräldrahem. 1992 flyttade han tillbaka dit med hustrun Leena-Kaisa. Det stora trädet med rosa blommor till höger är en rosenhagtorn med en klippt tall nedanför. I krukorna växer echeveria och taklök. 2. Leena-Kaisa tar gärna tillvara på sådant som gått sönder, som exempelvis de här krukorna, och använder i dekorationen. I krukorna odlas penséer, nunneört och bakom höjer sig en klätterbenved på stam. 3. Det höga trädet med rosa blommor som sträcker sig upp är en rosenhagtorn, med en klippt tall nedan intill. I krukorna växer echeveria, sandmalört och silvernjurvinda.

Leena-Kaisa är född i Finland, där hon tidigt berördes av växters skönhet och utbildade sig till trädgårdsmästare. Efter att ha jobbat på en parkavdelning i Stockholm och Helsingfors flyttade hon till Skåne – för att utbilda sig till trädgårdstekniker.

– Där träffade jag min blivande make Christer, som läste till lantmästare. Och efter några år i Finland tog vi över familjegården från hans föräldrar. Här trivs vi jättebra och jag har ju 6 000 kvadratmeter att odla på, ler Leena-Kaisa.

Från början bestod tomten mest av fårhagar, samt några äpple- och päronträd. Frånsett lite rosor och pioner var det inte alls mycket som blomstrade.

– Jag såg att det fanns mycket potential, är en härlig naturträdgård med gamla träd, berg och sten att ta tillvara på. Sedan har rabatterna fått växa fram med tiden. Jag har inte suttit och skissat hur det ska se ut, utan format varefter.

undefined
Ingången till trädgården i 1800-talsgård, som är Christer Lindersons föräldrahem. Han flyttade tillbaka dit med hustrun Leena-Kaisa 1992. Längs väggen klättrar en honungsros, under den växer en bolltistel och variegerad kirskål.

Leena-Kaisa älskar olika former av kontraster – där rabatterna blandas i sorter, färger och former.

– Jag har nog en ganska bra känsla för vad som passar och fungerar tillsammans på bästa sätt. Det är ju en stor fördel att jag även har min stora hobby som yrke. Då blir jag hela tiden uppdaterad och eftersom jag också är med i sällskapet Trädgårdsamatörerna åker jag runt med dem för att besöka olika trädgårdar och plantskolor.

Hennes grundtanke är att plantera alla växter så optimalt att de inte behöver vattnas – frånsett de som växer i någon av alla krukor.

– Genom rätt jord och rätt placering går det att ge växten bästa möjliga förutsättningar. Vi har en egen brunn och det vattnet ska framför allt gå till hushållet och till korna. Om det inte är en extremt torr och het sommar brukar växligheten klara sig bra här.

undefined
De sköna hängstolarna ser inbjudande ut och där slår sig makarna gärna ned under härliga sommardagar. Äppleträdet – Åkerö – som de är fastsatta i har stått där ända sedan 1800-talet. Snacka om traditionella äpplen.

Blandningen av olika sorter är stor – allt från gammaldags rosor till en hel del olika träd.

– Vi har några sällsynta träd, som exempelvis gulbladig asklönn, korstörne och tulpanträd. Vad gäller växter är annars funkia, alunrot och pion några av mina största favoriter.

De sistnämnda beror mycket på att hon tycker om fina bladverk.

– De är båda vackra och lättodlade. Man behöver inte krångla till det så mycket för sig, utan satsa på sådana växter som är lätta att sköta. Och allt behöver ju inte blomma hela tiden. Blad som är fina året runt slår väldigt högt hos mig.

undefined
1. Den mest använda av alla sittplatser runtom i trädgården. Här grillas det och äts en hel del. Leena-Kaisa planterar gärna sommarblommor i krukor och byter ut de från år till år. Här en blandning av sommarnejlikor och penséer. 2. Med bara spade och en skottkärra har Leena-Kaisa grävt fram berget, där hon numera gjort flera rabatter. Här var tidigare en åker, där plogarna ofta slog i toppen av berget. Det stora trädet till vänster är en gulbladig asklönn, som är ovanlig.

Leena-Kaisa har som sagt ett bra öga för det estetiska – och kommer ständigt på idéer hur man kan ta hjälp av förbrukat material eller av naturen.

– När en kruka går sönder kan man exempelvis vända den åt hållet den är trasig och lägga den ned mot grus eller gräs som en prydnad – gärna tillsammans med något annat i ett stilleben, inleder hon.

Eller så sågar man bort en stubbe, ställer någon annanstans i trädgården och med exempelvis en kruka på.

– Det gäller att ha lite fantasi och ha roligt på vägen. Jag har ställt bland annat gamla lantbruksmaskiner och mjölkkannor på olika ställen, som gör det finare. Sådant passar ju bra i en lantlig trädgård som denna, avslutar Leena-Kaisa med ett leende.

undefined
1. Längst bak ståtar en ulltistel, med sticklingarna framför. Mjölkkannan är gammal och kommer från gården. 2. I förgrunden odlas gräslök och bakom ståtar en Himalayabjörk. Till höger om den en sockertoppsgran. 3. Vintergröna med variegerade blad trivs helst lite skuggigt, fungerar utmärkt som en marktäckare.

Tips

Smarta odlingstips från Leena-Kaisa

* Ta hjälp att skapa en plan för din trädgård. Man sparar snabbt på planeringskostnaden genom att välja växter som klarar sig.

* Plantera träd och buskar först. När du sedan får tid och intresse för trädgården har du stommen färdig.

* Det finns ett enormt urval av lättskötta och härdiga växter. Du kan välja växter som inte finns i varje trädgård, utan att det blir för jobbigt.

* Köp svenskodlade plantor som klarar vårt klimat. Då vet du också under vilka regler och förhållanden dina plantor är producerade.

* Njut och ha kul med din trädgård!

undefined
Ett gammalt hjul från en av maskinerna på gården får fungera som prydnad. I mitten växer taklökar i krukor.
undefined
Eftersom sommarblommorna är ettåriga byts de ut från år till år. Något som ger chans till variation och möjlighet att prova nya sorter från arbetet i handelsträdgården. Här syns penséer och nunneört.
undefined
Buskroslingen har underbart fina blad i olika nyanser. Älskar att stå i solen.
undefined
Till vänster rosenhagtorn med sina rosa, fina blommor. På gruset växer karelsk klöver och i krukorna olika sorters penséer.
undefined
Det stora trädet med rosa blommor är en rosenhagtorn med en rönn – ’Carmencita’ - till vänster och en dvärsyrén – ’Palibin’ - till höger. Nedanför är det en mix av gammaldags rosor och löjtnantshjärta med mera.
undefined
Kring den gamla husgrundstenen har taklök, mossflox och fetknopp planterats. Här är det soligt och torrt.

 

undefined
1. Här odlas både gräslök och vitlök. Trädet bakom är ett glanskörsbär. Att använda pallkragar både förlänger säsongen med ett annat odlingsklimat och håller exempelvis mördarsniglar borta. 2. Till höger längs berget har Leena-Kaisa planterat alunrötter i olika former och till höger nunneört. Det stora trädet bakom är en manchurisk valnöt. 3. Gulbladig klibbal är ett dekorativt träd med fin lyster i bladen. Till höger växer en gulbladig rosenspirea.
undefined
1. Blåregn sprider ut sig på en armeringsjärnspaljé. Där växer även olika klematis och minikiwi. 2. På husknuten sprider sig en vinranka och utanför stoltserar ett elefantgräs, samt fetbladsväxter.
undefined
Leena-Kaisa är inte mycket för raka linjer, utan vill hellre ha svängiga former där man inte ser hela rabatten – utan ska bli nyfiken på hur den ser ut längre fram. Till vänster står en japansk lönn, med funkia under. Till höger en bolltuja och ett magnoliaträd.
undefined
Funkia ’Francess Williams’ och en buskrosling i vacker mix. Leena-Kaisa är noga med och har öga för det estetiska.
undefined
Leena-Kaisa är inte mycket för raka linjer, utan vill hellre ha lite böljande former där man inte ser hela rabatten – utan ska bli nyfiken på hur den ser ut längre fram. Till vänster breder en kaukasisk förgätmigej ut sig och närmast till höger en akleja.
undefined
Trädet till vänster är en gulbladig cypress och till höger gulbladig korstörne. På stubben står en kruka med penséer. Stubben är avsågad på ett annat ställe i trädgården och flyttad dit. En extra detalj som höjer intrycket.
Trädgårdsägarna i Dämkärr

Här bor: Leena-Kaisa och Christer Linderson. Paret har tre vuxna barn som är utflyttade.

Gör: Leena-Kaisa är trädgårdstekniker på en handelsträdgård, medan Christer är mjölkbonde på familjens gård.

Hemmet: Familjegården Öndhult, utanför Gamleby, som byggdes på 1800-talet. Det är Christers föräldrahem och de flyttade dit tillsammans 1992.

Fakta om trädgården: 6 000 kvadratmeter.

Odlingszon: 2, men har ett bra mikroklimat och det gör att många zon 1-växter klarar sig.

Karta: ÖNDHULT
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!