"Hästarna hamnar där folk är"

Det är numera fler hästar än mjölkkor i Sverige, och de flesta av dem lever tätortsnära. Som Tylli och Magnum i Gamleby.

I stallet. Renée Knutson vid boxarna i stallet på skolan.

I stallet. Renée Knutson vid boxarna i stallet på skolan.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2017-02-10 14:00

Enligt ett pressmeddelande från Jordbruksverket var det förra året drygt 355 000 hästar i Sverige, mot drygt 330 000 mjölkkor.

Siffrorna får visserligen tas med en liten nypa salt, i alla fall när det gäller hästarna, eftersom inrapporteringen av dem är mer osäker. Korna har myndigheterna mer koll på.

Men Jimmie Enhäll på Jordbruksverkets statistikenhet konstaterar ändå att det nu är andra gången som siffrorna för antalet hästar är högre än för mjölkkorna, vilket talar för att bilden kan stämma.

– Redan 2010, när undersökningen gjordes förra gången, var antalet hästar fler än antalet kor.

Gången innan dess, 2004, var det däremot fler mjölkkor än hästar i Sverige, enligt Jordbruksverkets siffror.

En tredjedel av de svenska hästarna finns i Skåne och Västra Götaland. En stor majoritet, 76 procent, lever inom större tätorter eller i tätortsnära områden.

I genomsnitt finns det 36 hästar per 1 000 invånare i Sverige.

Antalet hästar har ökat sedan 2004, då det fanns 300 000 hästar i landet. De ökade sedan starkt i antal till nästa mätning, 2010, men sedan dess har en liten minskning skett.

Renée Knutson bor i Brotorp, Hummelstad. Tidigare hade hon häst i stallet i Frösvi, som ligger nära hemmet, men sedan snart två år tillbaka håller hon till på Gamlebygymnasiet i stället.

– Jag vill åt ridhuset. Det är därför som jag har dem här nu, säger hon.

Att så många hästar bor i tätorter eller nära tätorter, förvånar henne inte alls, eftersom det är där som många människor bor.

– Hästarna hamnar där folk är. Man har ofta fullt upp, så man har inte tid att ligga och åka ut.

Något annat som lockar i de tätortsnära lägena är också att där ofta finns ridhus och andra anläggningar att låna. Renée tävlar i dressyr och har två hästar i träning. Den ena av dem funkar bäst att rida i ridhus, eftersom han blir lugnare då.

Hon arbetar deltid på Syrsagården, som är ett gruppboende och dagcenter i Vråka.

Resten av tiden jobbar hon med hästar i sitt företag Remont, där hon hjälper hästar och ryttare. Antingen kommer de till henne, eller hon till dem.

Ibland kan det handla om att hästen har en skada, som inte är stor nog för att den ska tas bort, men som gör att ridningen måste anpassas, för att det ska fungera.

– Om de inte rids korrekt, utifrån sina förutsättningar, så går de mer sönder och får ont, säger Renée Knutson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!