Värmeverket i Gamleby var enda sammanträdespunkt när Västervik Miljö och Energi samlades till möte för två veckor sedan. På bordet fanns en utredning av hur man ska förnya värmeverket. Kostnad: 100 miljoner kronor. Det blir ett projekt som sträcker sig över tre år med start 2020.
Värmeverket byggdes 1982 och börjar enligt bolaget bli åldersstiget. Drift- och underhållskostnader har stigit, samtidigt som verket har svårt att uppfylla miljökraven.
När verket byggdes utrustades det med två biobränslepannor, och en oljepanna. Därefter har verket moderniserats bland annat med rökgaskondensering och en ny oljeledad panna. Rökgaskondensering är en teknik där man ta vara på värmen från den rökgas som värmeverket avger.
Med den nya investeringen vill man få ner utsläppen av koldioxid, kväveoxid och stoft, och nå en fossilfri värmeförsörjning. Målet har även varit bättre driftsekonomi och arbetsmiljö för de anställda.
Det investeringsalterrnativ som man fastnat för innefattar två biobränslepannor, på 5 respektive 2 MW, med tillhörande rökgaskondensering.
Verket ska även innehålla en generator för att kunna producera el. Den befintliga oljepannan ska anpassas så att den i framtiden ska kunna eldas med bioolja. Den befintliga byggnaden ska kunna användas i projektet.
Västervik Miljö- och Energi vill på torsdagen inte kommentera projektet, utan hänvisar till att man kommer att göra en presentation i nästa vecka.