Babeker Ali Edris kom till Sverige från Eritrea för 29 år sedan. Studierna tog honom 2011 till Gamleby och idag är han examinerad integrationspedagog. Han är väl medveten om de utmaningar man står inför som ny medborgare i ett främmande land. Han berättar att olikheterna mellan Eritrea och Sverige är många.
– Jag minns när jag först kom hit hur rädd jag var för att prata med politiker. I Eritrea blir man fängslad om man tycker olika, jag minns väldigt väl en pojke som bara var 15 år när han tillfångatogs efter att ha försökt försvara sin bror. Han sitter fortfarande fängslad, berättar han.
Varje dag under de totalt fyra dagarna har han föreläst för nya medborgare. Där pratade han just om skillnaderna och hur man på bästa sätt kommer in i ett nytt lands normer och kulturer.
– Det är något jag brinner för väldigt mycket. Som nyanländ gäller det att först lära sig språket, sedan får man försöka att ta sig in i föreningar och aktiviteter. Man måste ta för sig helt enkelt, säger han.
Är det enklare idag att komma som nyanländ till Sverige än när du kom?– Ja det tror jag. Jag fick inte samma hjälp som de som kommer idag får. Jag fick mest klara mig själv, idag finns det helt andra möjligheter att lära sig språket och det är mer fokus på psykisk ohälsa.
Under lördagens föreläsning pratade Babeker om barn och kvinnors rättigheter.
– I Eritrea är det jätteskillnad mellan män och kvinnor. Jag hade mer möjligheter än mina systrar, idag kämpar jag för att mina döttrar ska få samma möjlighet, avslutar han.