Det var i mars förra året som Samer Alali påbörjade en 40-veckors kurs inom lantbruk på Gamlebygymnasiet.
Totalt var de 15 flyktingar som gick kursen. Av dem har sex personer fått jobb inom de gröna näringarna: i växthus, på grisgård och inom nötköttsproduktion.
Lantbrukskursen tog slut i januari i år. När Samer hade kompletterat med en utbildning som gav honom körkort för motorsåg började han jobba hos Fredrik Andersson på Häckenstad, utanför Gamleby.
"
Han är o
troligt lättlärd"
Fredrik var väl bekant med Samer sedan tidigare, eftersom Samer hade haft praktik hos honom sommaren innan, under sin utbildning.
– Det märkte man redan första veckan att han var något att satsa på, säger Fredrik.
Vad var det du fastnade för hos Samer?– Hans ordningssinne först och främst, och att han var självgående i stort sett från början, trots att han inte hade jobbat i yrket. Han är också otroligt lättlärd. Får han vara med och titta en gång, vill han pröva själv sedan.
Jobbade som mekaniker
I sitt gamla hemland, Syrien, var Samer mekaniker, och sysslade bland annat med lantbruksmaskiner.
Djur har han inte jobbat med tidigare, men det märks att han trivs bland dem. Han skrattar när han kliar sin favorit, tjuren Tusen.
Men det bästa med jobbet tycker han ändå är den stämning som råder på gården. Tolken Sarbast Wali hjälper till att översätta från arabiska, eftersom Samer har svårt att förklara på svenska.
– Det har betytt mycket för mig, deras sätt att vara med mig och hur de behandlar mig, Fredrik och hans fru. Som en del av familjen, säger han.
Brist på personal
Kursen i lantbruk på Gamlebygymnasiet är nu inne på andra omgången. Den här gången är det tolv elever som studerar där.
Liksom förra gången är det bara flyktingar, även om det är en arbetsmarknadsutbildning som är öppen för alla.
Det råder brist på folk som vill jobba inom lantbrukssektorn. Fredrik Andersson fick leta ett tag, innan han hittade Samer.
– Att hitta kompetent personal är inte lätt i dag.
Var inte rädd för att jobba
De språkliga hindren kan förstås ställa till det, men det var värst de första veckorna. Han tycker att Samer lär sig fort.
– Att man vill jobba, är A och O. Och att man inte är rädd för att skita ner sig. De måste också vara självgående. När de är klara med sin uppgift, måste de se vad som måste göras.
Att ha kunskaper är naturligtvis viktigt, men det måste också finnas en vilja att lära sig nya saker.
Och så måste de ha vad man brukar kalla för ”djuröga”, alltså en blick för hur djuren mår och vad de behöver.
– Djuren är ju grunden i hela företaget, säger Fredrik Andersson.