Förr fanns sjukdomen i Afrika, söder om Sahara, men på senare år har den börjat sprida sig mer och mer i världen. Sedan 2014 finns den i EU. Utbrott har konstaterats såväl hos vildsvin som tamsvin.
Ingemar och Lena Persson har varit grisproducenter på gården Lapserum sedan 1982. Även om de har uppnått pensionsålder, har de valt att fortsätta, eftersom de tycker att det är så roligt. Men om de skulle få afrikansk svinpest i besättningen, skulle de lägga ner.
– Då är det "game over", konstaterar Ingemar.
Det skulle ta tid att få en ny besättning, om alla suggor måste slaktas.
I dag bygger man inte svinstall som förr. Det är mer stängsel och man går in till grisarna via ett annat utrymme. På Lapserum kan en del av suggorna titta ut direkt i naturen, genom en grind. Det gör de gärna. Samtidigt innebär det förstås en risk, om det skulle komma fram ett smittat vildsvin och nosa på dem.
Men än så länge finns inte smittan i Sverige. Lena och Ingemar hoppas att folk är försiktiga, så att det förblir så. För den största risken är att människor tar med sig smittan från ett land till ett annat via skor, kläder eller smittade matvaror. En bra tumregel är att aldrig slänga kött i naturen. Kött kan nämligen vara smittat även av andra sjukdomar, som galna kosjukan.
– Jag tycker att man borde informera mer, där man passerar olika gränser, som färjelägen och flygplatser, och vid fler rastplatser, säger Lena.