Det är ett blandat gäng som kommit in på utbildningen till lärarassistent på "Folkan", som folkhögskolan ofta kallas. 21 personer, de flesta kvinnor, mellan 27 och plus 50 år, en handfull invandrare, alla med mångårig erfarenhet av andra yrken.
Totalt 60 personer sökte utbildningen. Åsa Karlsson och Håkan Olovsson är arbetssökande och blev antagna via Arbetsförmedlingen, som köpt ett antal platser. Flera andra har tidigare arbetat som undersköterskor.
– Det är klart att det är ett stort steg. Jag funderade hit och dit innan jag bestämde mig. Men det är också en bra chans att göra något nytt, säger Pia som arbetat 30 år som undersköterska.
– Jag tvekade in i det sista, säger Emilie, jag hade ju redan ett jobb och har en familj med små barn. Men jag kände också att det var dags för något nytt.
Det som avgjorde blev att skolan ligger nära hemma i Gamleby och att utbildningen är relativt kort.
– Jag har sökt andra längre utbildningar till exempel i Linköping tidigare, men valt att inte gå. Men nu var det dags för en förändring.
Under utbildningen varvas teori tre dagar i veckan med praktik två dagar. Intresset bland skolorna för att ställa upp med praktikplatser har varit mycket stort.
– Bland annat Åbyängskolan har hört av sig spontant och erbjudit platser. Flera deltagare har också på egen hand kontaktat olika skolor. Då har gensvaret varit mycket stort, säger Jenny Malmberg Ringdahl, som är kursansvarig.
Frågan är om det blir lika lätt att få arbete efter utbildningen, om ett år. Att det är råder brist på personal i skolan är alla överens om, men att anställa kostar pengar. I det här fallet handlar det dessutom om en helt ny yrkesgrupp.
– Lite av en chansning är det, det är klart. Men det finns inga utbildningar som kan garantera jobb. Vi vet att det är stor brist på lärare i skolan och att lärarassistenterna kan avlasta dem så att de får mer tid att undervisa, säger Jenny Malmberg Ringdahl.
– Jag både hoppas och tror att det ska finnas jobb.
Mariam Ibrahim arbetade som lärare i norra Syrien innan hon kom till Sverige för drygt två år sedan. Utbildningen till lärarassistent hoppas hon ska vara en väg att bli lärare också i Sverige.
– Ja, jag ser det här som ett första steg, inte minst för att min svenska ska bli bättre. Jag är ju redan lärare men behöver förbättra språket för att ta examen också här, säger Mariam som har klarat Svenska 1, medan det krävs både Svenska 2 och 3 för att arbeta som lärare.
Hela hennes familj har för övrigt satt sig på skolbänken de senaste dagarna. De tre tonårsbarnen går i skola i Västervik, medan maken som var civilingenjör i Syrien läser i Helsingborg för att få examen också i Sverige.
– Det är tufft, och jag skulle egentligen vilja vara hemma mer med barnen. Tonåringar behöver sina föräldrar. Men det är också en stor möjlighet för oss.
Kurskamraten Hadil Keze kommer också från Syrien. Hon är advokat, men är osäker på om hon kan arbeta som det i Sverige. I vart fall kommer det att ta tid.
– Jag är 44 år och vill arbeta nu. Jag är intresserad av att arbeta med barn och lärarassistent verkar vara ett bra val, säger hon.
Hadil Keze har tidigare praktiserat på förskolan i Gunnebo, där hon och familjen bor.
– Det finns många arabiska barn och ungdomar som behöver hjälp i Västervik. Jag tror att jag kan göra en insats.
Inte bara eleverna – eller "deltagarna" som man säger på skolan – är pionjärer. Gamleby folkhögskolan är bland de första i landet med att starta en utbildning till lärarassistent.
mikael.sonne@vt.se 0490-66616