Att säga att Gamlebyföretaget växer så det knakar är nästan en underdrift. I många år låg antalet anställda runt hundra, men sedan kriget i Ukraina bröt ut har personalstyrkan ökat med nära femtio procent. Och tillväxten fortsätter. Just nu ligger tio tjänster ute, och man söker alltifrån operatörer som ska sy ihop kamouflagenät till industridesigners.
– Vi har stora behov av projektledare, som också kan hjälpa till inom produktionen. Ett annat jättestort område är logistik, säger Adéle Lantz, som är ansvarig för HR.
Att få tag i bra personal är en nyckel till att fortsätta utvecklas som företag. Men det är tuff konkurrens om arbetskraften. På Saab Barracuda använder man sig bland annat av ett bemanningsföretag för att få in nya operatörer, som sedan anställs på företaget. Många arbetsuppgifter är väldigt specifika, och man utbildar därför i hög grad sina egna medarbetare.
Vad är svårast att få tag på?
– Är du termisk ingenjör, då går jag och låser dörren inifrån, skämtar Henning Robach, chef för verksamheten i Gamleby.
Termiska ingenjörer är, enkelt uttryckt, experter på hur värme reflekteras på och genom olika material. Kamouflageprodukterna som Gamlebyföretaget tillverkar ska inte bara bli osynliga visuellt, utan även kunna gömma fordon och människor för värmekameror. Genom att använda material som reflekterar tillbaka ljuset och minskar värmeutstrålningen olika mycket på olika ställen i nätet skapar man termiska mönster, eller värmemönster som liknar något som kan finnas i omgivningen.
Gamlebyföretaget är världsledande inom den här tekniken.
– Idag kan fienden se allting, men fienden kan inte titta på allt samtidigt. De börjar med att titta på jorden från en satellit. Syns något som kan vara intressant, då skickas en sensor in – ett flygplan, en helikopter eller en drönare, till exempel. Var det intressant och det är en krigssituation, då skickar man till sist in något slags verkansmedel. Vår roll på Saab Barracuda är att bryta den där sensorkedjan i något skede, berättar Henning Robach.
Saab säljer sina produkter till militärmakter i hela världen. Antalet kunder har inte ökat, men kunderna vill idag ha mer krigsmateriel än för ett år sedan. Inte minst vår svenska regering, som valt att skicka militärt stöd till Ukraina där kamouflage ingår.
Vilka länder säljer ni inte till, och hur avgörs det?
– Det finns en statlig myndighet som måste ge tillstånd till varje enskild affär. Vissa är alltid okej, som Norge och Danmark till exempel. Vissa länder är olämpliga, men det kan ske i vissa fall. Sedan finns det andra länder som är direkt olämpliga, som Nordkorea och Ryssland. Det är politiskt styrt, säger Henning Robach.
För att hitta nya medarbetare söker sig Saab Barracuda även utanför Västerviks kommun. Några av de som jobbar på företaget idag pendlar till Gamleby, och en del är inflyttade. Som Evelina Wahlander från Skövde. Hon började som operatör, men har drygt ett år senare fått en tjänst som samordnare och resemontör.
Och ingenjören Andreas Hellström från Stockholm, som flyttade hit för jobbet som industridesigner. Att jobba inom försvarsindustrin var inget han tänkte sig för några år sedan. Men situationen i världen har gjort att hans inställning förändrats.
– Nu känner jag att det behövs mer än någonsin. Om jag kan hjälpa till med något, då vill jag göra det.