"Låt silon i Gamleby bli en turistmagnet"

Riv inte silon. Gör den till ett besöksmål med muralmålningar, klätterväggar och kanske toppkafé. Det tycker Gamlebybon Björn Jurell.

Björn Jurell tycker att kommunen borde tänka till en extra gång innan silon rivs.

Björn Jurell tycker att kommunen borde tänka till en extra gång innan silon rivs.

Foto: Karin Hertz

Gamleby2022-01-27 20:00

Björn Jurell tycker att Västerviks politiker ska tänka till en extra gång innan de bestämmer sig för att riva silon.

– I hela världen börjar man få upp ögonen för silos. I Australien och USA har silos förvandlats till turistmål och besöksnäringen har växt något enormt, säger han.

I USA och Australien har byggnaderna smyckats med muralmålningar i stil med de som målats under Bank street art festival.

– Silon skulle kunna bli en turistmagnet, säger Björn Jurell.

Han föreslår konstgalleri på höjden, klätterväggar, och andra aktiviteter där silons storlek och höjd kan vara en fördel.

undefined
Albin Wiberg var projektledare för Bank street art. Bilden togs i augusti 2019, precis när street art-festivalen hade startat i Västervik.

Banks projektledare Albin Wiberg berättar att han vid ett flertal tillfällen försökt komma i kontakt med silons ägare.

– Samtliga konstnärer som deltog i Bank, och som jag körde förbi silon med, sa att de gärna skulle vilja måla den. Det vore superkul om den blir utsmyckad av riktiga proffs och blir ett konstnärligt landmärke innan den rivs, säger Albin Wiberg.

Gamlebyföretagaren Leif Merell tycker att det är ett bra förslag att måla silon.

– Silon är en skamfläck i dag, om den blir kvar vore det jättetrevligt om den målas, säger Leif Merell.

Björn Jurell tycker att det är viktigt att fundera ordentligt innan ett definitivt beslut tas.

– På andra platser har alltid silos rivits för att skapa något nytt, som ett sjönära boende. Silon i Gamleby ska rivas för rivandets skull. Det finns inga planer på vad man ska göra där sen. Dessutom behöver kajen stärkas upp innan rivningen. I dagsläget får man inte ens gå innanför det avstängda området och vad händer när tunga maskiner i 100-tonsklass finns på plats?

undefined
Silon i Gamleby köptes av Västerviks kommun i fjol och planen är att den ska rivas.

I dagsläget har kommunen avsatt två miljoner kronor för rivningen i 2022-års budget.

– Två miljoner räcker ingenstans. Det är en ren fantasisumma. Jag har roat mig att titta på liknande silorivningar. Jag har läst om silos som varit ganska lättrivna och där har rivningskostnaden hamnat på mellan 4,5 och 5 miljoner kronor, säger Björn Jurell.

Han lyfter också det faktum att ett större område kommer att behöva spärras av under rivningen och att Gamleby fyller 750 år 2025.

– Hamnområdet kommer att vara en stor, dammande byggarbetsplats i flera års tid. Är det så vi vill visa upp Gamleby under jubileet? Dessutom ska alla rivningsmassor fraktas bort. Västervik gör bra ifrån sig i miljörankningar, och vill bli ännu bättre. Att man då i ren envishet tänker riva silon är ju snarare något som är belastande på miljön.

undefined
Silon Gamleby fotograferad förra vintern.

Kommunens samhällsbyggnadschef Daniel Niklasson förklarar varför rivningen är budgeterad till två miljoner kronor.

– Det är en summa som är baserad utifrån rivningskostnaden för andra liknande objekt, på andra platser i landet. Det är en analys av andra rivningar, det finns de rivningar som har kostat mer och de som har kostat mindre, säger Daniel Niklasson. 

Det finns åsikter om att två miljoner kronor är en ren fantasisumma. 

– Olika experter har olika teser. Det kan man säkert tycka. Jag har inte korrekt facit förrän vi har handlat upp och genomfört det här, säger Daniel Niklasson.

Björn Jurell är inte den enda som tycker att silon ska bevaras. I fjol skrev vi om arkitekten Júlio Quaresma som tycker att silon borde byggas om till lägenheter, butiker, kafé, bland annat. 

– Silon vittnar om en epok som har varit. Det är faktiskt vår plikt att bevara även sånt som inte är vackert, säger Björn Jurell.

undefined
Björn Jurell äger också Holms yachtvarv som ligger nere i hamnområdet. Varvet har renoverats på senare år och Björn har märkt att Gamlebybornas attityd förändrats, från att vilja riva varvet till att numera tycka att det är fint.
undefined
På hemsidan www.australiansiloarttrail.com finns information om Australian silo art trail. Den första silon målades 2015. Nu sträcker sig konstslingan över ett drygt 8 500 kilometer stort område. Bilden är en skärmdump från hemsidan.
undefined
Silon i Gamleby synlig från torget.
undefined
Enligt Gamlebybon Björn Jurell kommer ett större område kring silon att behöva spärras av under rivningen. Han tror att det kommer att påverka hela byn.
undefined
Silon behöver rustas upp om den ska stå kvar, menar Björn Jurell.

 

undefined
Björn Jurell tycker att kommunen borde tänka till en extra gång innan silon rivs.
Silon i Gamleby

Silon köptes av Västerviks kommun på exekutiv auktion för 950 000 kronor våren 2021. Planen är att byggnaden ska rivas.

Hamnområdet har pekats ut som ett riksintresse av Riksantikvarieämbetet, och i kommunens kulturmiljöinventering ligger silon inom ett kärnområde. I Västerviks kommuns kulturmiljöprogram står det: "Miljön i hamnen domineras av den höga siloanläggningen, byggd i två etapper under efterkrigstiden och idag ett landmärke för Gamleby."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!