Gamleby Tingshus byggdes mellan 1827 och 1828. Arkitekt var Peter Österlöf, som ritade ett hus i klassicistisk stil. Från dess att det stod färdigt fram till och med 1959 tjänade huset som just tingshus – en plats där rättvisa skulle skipas, en domstolsbyggnad.
– Det här tingshuset är väldigt stort och elegant för en landsbygdstingsrätt. Det skulle väl se lite ordentligt ut, det speglar att det finns en del ståtliga herrgårdar häromkring, säger Bo Jonsson, som är ordförande för Stiftelsen Gamleby Tingshus.
Vi sitter i tingssalen på husets andra våning, och historiens vingslag gör sig konstant påminda när man ser sig omkring.
– Tingssalen har stått orörd sedan 1930-talet. Här hade man två ting om året, då man samlades från Misterhult till Valdemarsvik, fortsätter han.
Tingen kan liknas vid rättegångstillfällen, och det var i tingssalen som rättegångarna ägde rum.
– Gamleby med omnejd är ett av landets äldsta domställen, säger Bo Jonsson.
I Gamleby Tingshus avgjordes alltså mål från hela Tjust härad, som består i socknar – från Hjorteds socken i söder till Hannäs och Tryserums socknar i norr. Chef över Tjust härad och då även häradsrätten, det var häradshövdingen. Och den som var häradshövding bodde i tingshuset. Där finns också åtta notarierum, där häradshövdingens personal bodde när det var dags för tjänstgöring. Intill tingshuset ligger ett gult gårdshus. Där bodde vaktmästaren, och där finns också två fängelseceller.
1959 flyttade Tjust häradsrätt in till Västervik. Stiftelsen Gamleby Tingshus bildades, vars uppgift blev att förvalta huset, något de gjort sedan dess. Delar av huset har hyrts ut till bland annat läkarmottagning, kommunal musikskola och föreningar. Idag finns här Gamleby Kulturhus, som drivs av föreningen Ting för alla. Stiftelsen hyr också ut gårdshuset.
Rhiannon Djupdalen är styrelseledamot i stiftelsen. Hon och Bo Jonsson berättar att det är svårt att stå för driften av huset idag, och att de helst ser att kommunen går in och tar över den delen. Men själva tingshusverksamheten håller de gärna i.
– Vi vill att det ska vara ett levande hus, säger Djupdalen.
Man har haft konstutställningar i huset, och Djupdalen påpekar att tingssalen lämpar sig för föreläsningar.
– Vi ska stödja kulturhistorisk verksamhet här, säger Jonsson och fortsätter:
– Det är ju ett hus för hela häradet. Det får komma folk från hitan och ditan och ha evenemang här.