I december 2018 berättade vi om planerna på ytterligare ett ridhus på ridskolan i Heda utanför Gamleby. Sedan dess har inte mycket hänt. Men nu vill klubben väcka liv i frågan igen.
Med två ridhus skulle klubben inte behöva tacka nej till ryttare som vill komma och rida, vilket sker i dag. Enligt Jennie Norström i Gamleby ridklubb är det främst till nybörjargrupperna som det är kö.
– Vi har utökat med ett par grupper, och försöker tänka kreativt. Ändå finns det de som inte får rum.
Problemet är att de flesta vill rida mellan klockan 17 och 20, på grund av skola och arbete. Det gäller både lektionsryttare och privatryttare.
– På tisdagar har vi sista lektionen mellan klockan 20 och 21, men det är egentligen för sent om man ska upp tidigt nästa dag. Man ska ju sköta om hästen efter lektionen också, säger Jennie.
Med ytterligare ett ridhus skulle de kunna ha dubbla lektioner på attraktiva tider. Nuvarande ridhus är extra stort. Tanken är att det nya ridhuset skulle vara mindre, men ändå normalstort, med läktare i ena kortänden och fyra boxar under den.
– Då kan man också ha det som karantänstall för nya hästar, säger Jennie.
En annan fördel med två ridhus är att klubben då skulle kunna ha tävlingar även vintertid. I dag har de inget ställe för framridning då. Om det fanns ett ridhus till, skulle ryttarna kunna värma upp sina hästar där, och sedan tävla i det större ridhuset.
– Det skulle också kunna öppna upp för samarbete med andra föreningar, som kan ha intresse av att utnyttja ridhuset vintertid. Till exempel för att valla får eller träna hundar, säger Jennie.
Även om det redan finns flera ridhus, inklusive privata, i Gamleby med omnejd, är behovet så stort att det inte skulle bli för många med ännu ett, enligt Jennie.
– Ridsporten är stor. Man får inte glömma bort det.
I hennes vision för framtiden har ridskolan i Gamleby inte bara två ridhus, utan är mer tillgänglig än i dag. Och då menar hon hela anläggningen, även tävlingsplatsen Lyckan och den paddock som är uppe i skogen. Men då krävs slingor som är asfalterade eller belagda med hårt gummi.
– Det ska finnas möjlighet att nyttja anläggningen även om man sitter i rullstol eller har begränsningar i att röra sig, säger Jennie.
Då skulle ytterligare en vision som hon har kunna bli verklighet: att anordna ridläger med riksintag för funktionshindrade.