Fyra månaders arbete bakom helgens auktion

På 80-talet donerade Alf Nilsson sin gård till Gamleby hembygdsförening. Den blev sedan Himmelsrums hembygdsgård. I juni såldes den, och inventarierna gick för klubban i helgen. För att synliggöra hur mycket arbete det ligger bakom en auktion som denna, har vi bett styrelsemedlemmen Lotta Wessman ta oss igenom arbetsprocessen.

Så här många var det på plats 20 minuter innan auktionen startade.

Så här många var det på plats 20 minuter innan auktionen startade.

Foto: Emma Petersson

Gamleby2022-07-25 18:00

Himmelsrum 1:5 donerades 1981 av jordbrukaren Alf Nilsson till Gamleby hembygdsförening. Alf Nilsson hade nämligen inga arvstagande och valde därför att hembygdsföreningen skulle få hans ägodelar. Till mangårdsbyggnaden tillhör ytterligare sex byggnader och äng- och skogsmark. Huset var fullt med gammalt porslin, jordbruksredskap, möbler, böcker och lakan.

3 april 2022: Årsmötet

I början hade de mycket aktiviteter vid gården men det har under åren blivit mindre och mindre. Det var också få i föreningens "Himmelsrumsgrupp" som hade orken kvar att ta hand om gården. Bland annat behövdes takpannorna på vissa av husen bytas, vilket skulle bli väldigt kostsamt. De yngre i föreningen är alla heltidsarbetande, vilket gjorde det svårt för dem att hjälpa till.

På årsmötet tas därför beslutet att sälja fastigheten.

10 juni: Försäljningen

I början på juni skrivs kontrakten till den nya ägaren. Gården säljs för sex miljoner. Möbler och liknande i huset tillhör fortfarande Gamleby hembygdsgård, men de lämnar dock kvar lite av sakerna till den nya ägaren, som till exempel jordbruksmaskiner.

– Vi ville att sakerna skulle komma till någon som verkligen vill ha dem, säger Lotta Wessman, sekreterare i hembygdsföreningen.

undefined
På gården fanns det flera gamla jordbruksredskap. Några av dem fick stanna kvar på gården, resterande såldes på auktionen.

20 juni: Auktionsbeslutet

Under styrelsemötet i juni tas beslut om en auktion, med sakerna som de sparat från huset. Majoriteten i styrelsen vill att sakerna som står i huset ska säljas på plats. Men tillträdesdatumet för de nya ägarna är redan den 1 juli så det blir svårt att hinna ha det på den gamla hembygdsgården.

29 juni: Beslut om plats

Under slutet av juni har de ännu ett möte om hur de ska gå till väga med auktionen. De börjar spåna om att hålla auktionen på två olika ställen, men kommer snabbt på att det inte skulle funka. Därför tar de kontakt med Gamlebygymnasiets vaktmästare, Roger Lundberg. Han låter dem låna en av skolans lokaler.

Samtidigt pågår arbetet med sakerna. Styrelsen har till den 30 juni på sig att plocka ut alla saker från huset. 

Första veckorna i juli 

För att se till att sakerna var redo för att komma till ett nytt hem, lägger de mycket tid på att tvätta lakan, diska porslin och städa möbler och jordbruksredskap.

– Det har verkligen svetsat oss samman, säger Lotta Wessman.

23 juli, en dag kvar

Tillsammans ställer de fram sakerna till den kommande auktionen. Lotta Wessman berättar att det är en stor skara medlemmar som hjälper till.

undefined
Auktionen lockade till sig massor av besökare.

24 juli, dagen D!

Under söndagsförmiddagen inleds auktionen vid Gamlebygymnasiet. Det märks att de lagt mycket tid på att marknadsföra auktionen. Redan vid tio börjar människor fylla platsen. På bord ligger saker som är till salu. Särskilt en gammal radio får många att stanna till. 

Utroparen för dagen är Roger Lundberg, samme Roger som hjälpt till att fixa lokal. I vimlet syns bekanta ansikten från trakten, även den mer rikskända Agnes Wold, berättar Torbjörn Lanzén och Lotta Wessman.

Efteråt

Gamleby hembygdförening har ännu inte bestämt vad pengarna de får från huset och auktionen ska gå till. Men Lotta Wessman säger att det troligtvis kommer gå till att rusta upp huset i Myrkullen. 

undefined
En gammal byrå som kanske en gång i tiden var fylld med linne.
undefined
Torbjörn Lanzén fick som ansvar att bunta ihop alla gamla böcker från huset.
undefined
Hembygdsföreningen sparade dokument, fotografier och ovanliga böcker.
undefined
Två "brassestolar" av äldre snitt, perfekt en dag som den soliga söndagen.
undefined
Det var många som tog sig en titt på den gamla radion.
Andra evenemang

Gamleby hembygdsförening består av sju ordinarie ledamöter, tre suppleanter och en valberedning. De är även uppdelade i två arbetsgrupper, Myrkullen och Himmelsrum.

Varje år har de ett årsmöte som är det beslutande organet. Sedan har de styrelsemöten upp till åtta gånger per år. En del av sakerna som hembygdsföreningen sysslar med är att anordna ett nationaldagsfirande, Hembygdsföreningens dag och de är även närvarande på Garpedagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!