Förskolan Hanna är nu inne på andra generationen i Gamleby. Flera av dem som gick på förskolan vid starten för 30 år sedan har nu egna barn i verksamheten.
Birgitta Björkman blev anställd på förskolan när den öppnade 1987. Hon berättar att det var Hans och Monica Augustsson som tog initiativet till att starta en fristående förskola i Gamleby.
– De ville starta en förskola med kristen profil.
Totalt var det tolv barn som började på förskolan, när den inledde sin verksamhet. Birgitta hade tre barn och paret Augustsson tre.
– Resten av barnen kom från föräldrar som inte var engagerade i församlingen, säger Birgitta.
Under alla år som gått sedan dess har det fortsatt att vara en sådan blandning på barn i förskolan. En del kommer från föräldrar som är med i församlingen, andra inte.
– Jag brukar inte fråga föräldrarna vad de tror. De får tro vad de vill. Vill de ha barnen här, så får de vara här, säger Birgitta.
Förskolan Hanna följer läroplanen för förskolan och har en modern pedagogik i övrigt.
De enda kristna inslagen är att barnen har en kort förmiddagssamling med bibelord, en bön och bland annat kristna barnsånger.
Personalen på förskolan har dock en kristen tro och är med i församlingen Josua.
Birgitta tycker att det är en fördel.
– Vi har samma värdegrund att stå på, vilket ger en bra stämning i personalgruppen. Det är lugnt att arbeta på det sättet, och det gör att det blir lugnt för barnen också.
Innan hon kom till sin nuvarande arbetsplats, jobbade Birgitta på flera kommunala förskolor, i Västervik, Överum, Loftahammar och Gamleby. Men hon trivs så bra på Hanna, att hon har blivit kvar.
Ett plus med att jobba på en fristående enhet tycker hon är att hon jobbar närmare sin chef. Det är kortare beslutsvägar.
Förskolan Hanna har i dag 21 barn inskrivna, men det finns plats för 27.
Det är två avdelningar på förskolan: Smultronstället 1–3 år och Blåbärsskogen 3–5 år. När det gäller avgifter är det samma som på kommunala förskolor, med maxtaxa.
Precis som på många kommunala förskolor har förskolan Hanna mer och mer gått över till mindre färdiga material och leksaker, för att uppmuntra barnen till eget skapande.
I lådorna med pysselgrejer finns bland annat värmeljuskoppar, piprensare, tyg, knappar och glasspinnar, som barnen får göra saker av, som de sedan tar isär. Som med lego.