– Tanken är att vi ska jämföra olika platser där människor har levt nära vatten, och där förändringar i vattennivåerna har spelat en stor roll. Den förhistoriska boplatsen i Bulgarien är idag dränkt under vatten, och i Gamlebyviken är det precis tvärtom: där har landet istället stigit. Gotska Sandön har lite av båda delarna, berättar Johan Rönnby, som är projektansvarig professor vid Södertörns Högskola, och fortsätter:
– Gamlebyviken, och hela området kring norra Tjust, är lite praktiskt: man har de här djupa fjordarna och vattendalarna som går in, med ganska höga berg bredvid. Samtidigt har man väldigt mycket fornlämningar. Så det finns en intressant topografi och mycket arkeologiska fynd som gör det lätt att se hur människor har bott i olika tider.
Det är det marinarkeologiska forskningscentret MARIS som nyss fått ett fyraårigt stöd från stiftelsen Voice of the Ocean för att påbörja den nya studien Sea Change, och med det bidra med kunskap kring människors agerande i klimat- och miljöförändringar.
– En högst aktuell fråga, säger Rönnby.
Fältarbetet kommer att ske i samarbete med Västerviks museum.
– Min bild är att vi kommer lära oss mer om hur väldigt duktiga människor är på att anpassa sig till förändringar. Vi har genom historien varit duktiga på att flytta oss och anpassa våra levnadssätt i nya situationer, säger Rönnby.