förbund kritiskt till ny prislista

Friskolornas riksförbund kräver ett snabbt beslut, som stoppar effekterna av den nya prislistan. Det går inte att vänta tills utredningen om vad det är som har gått fel är klar.

Carl-Gustaf Stawström. Foto: Sören Andersson

Carl-Gustaf Stawström. Foto: Sören Andersson

Foto: S…REN ANDERSSON

Gamleby2010-01-16 00:00
Carl-Gustaf Stawström, kanslichef på Friskolornas riksförbund, hoppas på ett snabbt beslut, antingen av Skolverket eller på politisk nivå. Om det inte kommer ett beslut inom kort, tvingas ett stort antal friskolor att agera utifrån de nya ekonomiska förutsättningarna med neddragningar, uppsägningar och kanske till och med konkurser som följd.Friskolornas riksförbund ifrågasätter beloppen i den nya riksprislistan, och räknar upp en rad skäl till detta.Ett är att det bara är mellan 40 och 50 procent av kommunerna som har rapporterat in sina kostnader, och på uppgifterna från dessa har sedan prislistan räknats fram.- Poängen var ju att alla skulle vara med, 100 procent, säger Carl-Gustaf Stawström.Många mindre kommuner har inte rapporterat, och de har ofta högre kostnader per elev.Ett annat bekymmer är att siffrorna inte alltid stämmer med de verkliga kostnaderna, eftersom det är de budgeterade kostnaderna som rapporteras in.Ibland blir det ju dyrare än beräknat, men det finns inga rutiner för att rapportera in dessa förändringar, så att de kan påverka ersättningen till skolorna.Carl-Gustaf Stawström tycker också att det är "fullständigt horribelt" att Skolverket dessutom viktar storstädernas siffror högre än landsbygdens, samtidigt som landsbygdsskolorna ofta har högre kostnader per elev.- Det är en mängd frågor som måste utredas mer.Men han tycker inte att man kan avvakta resultatet av den utredningen, utan efterlyser ett akut beslut som tillfälligt stoppar effekterna av den nya prislistan.
Riksprislistan
Riksprislistan anger hur mycket elevens hemkommun ska betala för elever som går i en fristående gymnasieskola, om kommunen inte kan erbjuda samma program på sitt gymnasium. Kommunen ska då ersätta friskolan.Ungefär 25 procent av alla elever på fristående gymnasieelever berörs av prislistan. Det motsvarar fem procent av samtliga gymnasieelever.Från och med i år beräknas kostnaderna i prislistan på kommunernas budget för de olika gymnasieprogrammen. Tidigare vägde man samman kostnaderna i bokslut de tre senaste åren, med en indexuppräkning.Tanken med den nya prislistan är att villkoren ska vara mer lika mellan kommunala skolor och friskolor.Källa: Skolverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om