Karin Olsson och Eva Grenfeldt är rektor respektive administrativ chef på Gamleby folkhögskola. En del folkhögskolor har drabbats av svåra ekonomiska förluster på grund av coronaviruset, men dit hör inte Gamleby. Inte än i alla fall.
– Vi får statsbidrag om vi kan leva upp till den volym vi förväntas göra, och det tror vi att vi gör, säger Karin Olsson.
Även om skolans korridorer gapar tomma, är eleverna kvar, fast de läser på distans. En del bor kvar på skolan och får då matlådor, medan andra har flyttat.
När eleverna inte bor på skolan, behöver de inte betala något för sitt boende där och förstås inte heller för mat. Där förlorar skolan en del intäkter, men hur mycket det blir, vet inte Karin Olsson än.
Folkhögskolan har tagit beslutet att ställa in den första omgången med sommarkurser. Det är de kurser som skulle ha hållits under veckorna 25 och 26, före och efter midsommar.
– Många i målgruppen är äldre och vi har också lärare som är till åren komna. Sedan reser de från andra ställen hit, säger Karin Olsson och fortsätter:
– De restriktioner som vi har fått av regionen är att vi ska vara försiktiga så att vi inte orsakar smittspridning, och det anser vi att det finns risk för här.
När det gäller den andra omgången sommarkurser, veckorna 31 och 32, tas beslut i juni. En av de kurser som ges då är en riktig långkörare på folkhögskolan, kursen för stråkspelande ungdom.
Även om sommarkurserna ställs in, hoppas skolan att få behålla sitt statsbidrag intakt. Det är inte så stora volymer i det stora hela. Dessutom finns det en marginal i kalkylen.
Folkhögskolor med mycket kortkurser och konferenser drabbas hårdare. I Gamleby är det främst långa kurser.
Inför hösten har det funnits en farhåga att coronaviruset skulle minska söktrycket, men så har det inte blivit.
– Vi har fler sökande i år än förra året vid den här tiden, säger Eva Grenfeldt.
Hon har bland annat noterat ett ökat intresse för skolans allmänna kurs, där det från och med det här läsåret finns flera nya inriktningar att välja bland.
Den nya utbildningen till undersköterska har många sökande, fler än vad det finns platser för. Men då många elever söker flera utbildningar, finns det ändå en chans att komma in, om man söker nu.
Karin Olsson tycker avslutningsvis att det är positivt att de textila utbildningarna har fått ett uppsving.