Den nya utbildningen, som blir tre terminer lång, riktar sig inte till 16-åringar som vill ha en snabbare utbildning till undersköterska, eftersom åldersgränsen är 18 år, så målgruppen är vuxenstuderande.
Jan Carlsson, lärare på folkhögskolan, berättar att man måste ha klarat grundskolan för att få gå utbildningen. Han tillägger också att längden, tre terminer, är densamma som komvux har.
– Det är en mix av vårdrelaterade ämnen samt svenska och samhällsorienterande ämnen.
Eleverna i Gamleby kommer mot slutet av utbildningen att inrikta sig mot arbete på äldreboende och i hemtjänsten.
– Flera av våra studerande har efterfrågat en utbildning som leder till jobb. Det är flera aktörer som utbildar till undersköterska, men marknaden räcker och blir över till alla under många år. Det är sådan brist, säger Jan Carlsson.
När det gäller övriga utbildningar på skolan nästa läsår, är det inga förändringar mot tidigare år.
Men folkhögskolan har ju också öppet på sommaren. Sommarkurserna lockar varje år ett stort antal deltagare och i årets utbud finns flera nyheter.
"Psykisk ohälsa i vardagen" riktar sig främst till den som är anhörig eller arbetskamrat och vill veta vad man kan göra som medmänniska.
"På tur i Tjust" är för den som vill göra långa promenader – uppemot två mil – varje dag och äta lunchen ute. Sover gör man på folkhögskolan.
– Det är för dem som vill vandra helt enkelt, och njuta av det man ser och hör när man är ute, säger Jan Carlsson.
Två fotokurser som inte har getts tidigare är "Fotografiskt sommarprojekt" samt "Alternativ och analog fotografisk workshop". Den förstnämnda skulle ha getts förra sommaren, men fick ställas in på grund av sjukdom.
"Väv halvylle" är också ny. Halvylle är ett tyg med ull i inslaget och lin eller bomull i varpen. Kan till exempel användas till folkdräkt eller inredning.
"Grundkurs i vävning" är precis vad det låter, och inga förkunskaper krävs.
De populära kurserna "Fin i lin 1 och 2" är redan fulltecknade, men det finns platser kvar på en annan kurs med samma kursledare, Barbro Hultgren Fredriksson. Det är "Bli fin i lin och ull".
Kursen om återanvändning, "Remake, reuse, recycle", lockar sökande från hela landet.
– Det ligger verkligen i tiden, säger Roger Lockneman, lärare på skolan.
Arkeologikursen har en mer teoretisk inriktning i år, men det blir även studiebesök vid fornlämningar.