Flyktingar ska plugga lantbruk

Många nyanlända har jobbat inom gröna näringar. Nu ska de bli anställningsbara genom en utbildning i lantbruk på Gamlebygymnasiet.

Lärare. Sarbast Wali är lärare på den nya utbildningen.

Lärare. Sarbast Wali är lärare på den nya utbildningen.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2016-03-05 07:30

Det är ett gäng förväntansfulla elever som besöker Gamlebygymnasiet under sin förberedande utbildning inför 40-veckorskursen i lantbruk. Det är en arbetsmarknadsutbildning. De 16 sökande har anvisats av Arbetsförmedlingen. Kursen, som startar den 17 mars, är öppen för alla, men de som börjar nu är flyktingar – alltså med uppehållstillstånd – från Eritrea och Syrien. Det var de som ville gå utbildningen.

Sofie Alvarsson, rektor för Gamlebygymnasiet, säger att många av dem har jobbat med detta förut. De vill fortsätta inom lantbruk även i sitt nya hemland och är entusiastiska inför kursstarten.

– De pendlar från hela kommunen till Gamleby för detta.

VT fick en pratstund med två av deltagarna. Mahmoud Jaour från Syrien har bland annat haft kycklingar och sysslat med äppleodling och biodling.

Vad tycker du om kursen?

– Den är underbar! Det är mitt intresse, svarar han, med hjälp av en tolk.

Shambel Habtu från Eritrea har jobbat med får och getter och vill arbeta på en gård.

– Jag tycker om att ha djur. Jag hoppas kunna hitta jobb efter kursen, säger han.

Sarbast Wali, lärare, är agronom med inriktning på husdjur. För honom själv är cirkeln sluten, i och med flytten till Gamleby.

När han kom till Sverige, för 32 år sedan, var Gamleby första anhalten. Nu har han lämnat Uppsala för sitt nya jobb i Gamleby, och har till och med köpt hus här.

Han kommer inte bara att undervisa kursdeltagarna i lantbruk, utan även lära dem svenska ord och begrepp inom lantbruket, sådant som man inte lär sig på SFI.

Det är bara män som ska gå kursen.

En av deltagarna säger att kvinnorna söker sig till mer "mjuka" jobb. Visserligen har en del av kvinnorna jobbat med lantbruk tidigare, men då med djur, inte med maskiner.

På den här utbildningen kommer deltagarna att få lära sig olika moment som förekommer på en gård, inom områdena växtodling, husdjur och maskiner, så att de sedan kan komma ut och jobba.

Det råder stor brist på folk med lantbruksutbildning i Sverige, men hittills har det varit väldigt få med utländsk bakgrund som jobbat i den sektorn, jämfört med exempelvis restaurangbranschen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om