Flera har avinstallerat systemet: "Mötte missnöje"

Bland de som provat Swatabs tvättsystem med avjoniserat vatten finns det nu flera som blivit tvungna att avinstallera och gå tillbaka till att tvätta på vanligt sätt. Detta efter klagomål om att tvätten inte blev ren.

Gamleby folkhögskola har installerat ett tvättsystem där man tvättar med avjoniserat vatten, detta för att minska användningen av kemiska medel och bli mer miljövänliga berättar skolans rektor Karin Olsson. Men forskare hävdar att anläggningen är onödig och att vanligt kranvatten ger samma resultat.

Gamleby folkhögskola har installerat ett tvättsystem där man tvättar med avjoniserat vatten, detta för att minska användningen av kemiska medel och bli mer miljövänliga berättar skolans rektor Karin Olsson. Men forskare hävdar att anläggningen är onödig och att vanligt kranvatten ger samma resultat.

Foto: Bildcollage

Gamleby2021-04-14 18:00

Redan 2017 inledde Kristianstads kommun ett samarbete med Swatab där fem äldreboenden fick testa tekniken gratis. Det här berättade tidningen ETC Göteborg om i en större granskning, inför att Swatabs maskiner skulle installeras i ett bostadsområde av det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder i Göteborg.

Ett efter ett avbröt dock äldreboendena samarbetet efter att personalen klagat på att tvätten inte blev ren. Fläckar och urindoft gick inte bort. Enligt ETC hävdade företaget då att det skulle kunna avhjälpt med en särskild tvättcykel.

– Det var ett väldigt tidigt system och en testanläggning, säger Mats Marklund på Swatab.

Han tror även att en del i problemet är det faktum att tvätten inte luktar som den brukar.

– Man är van vid att den får en doft av tvättmedlet, men här använder vi inget.

undefined
För att få bort alla joner, det vill säga salter, i vattnet går det igenom ett reningssystem och blir sedan avjoniserat, också kallat ultrarent.

2019 installerades Swatabs maskiner i en nyrenoverad tvättstuga på Rinkebysvängen i Järva i Solna kommun. Knappt ett år senare togs systemet ur bruk.

– Vi gick in med en intention om att hitta en mer miljövänlig tvättmetod, för att nå de klimatmål vi satt, säger Anders Joachimsson, områdeschef fastigheter på HSB Stockholm, som äger fastigheten.

– Vi mötte ganska snabbt ett missnöje och drog slutsatsen att det här inte fungerade som det var tänkt.

Nu har maskinerna byggts om till vanliga tvättmaskiner.

Familjebostäder i Göteborg gick också vidare med sin satsning under 2019, men fick backa och bygga om efter att hyresgästerna klagat.

– Vi har kvar hälften av maskinerna och hälften har vi ersatt med vanliga tvättmaskiner och båda används, säger Anna Hultsbo, kommunikatör på Familjebostäder.

De här exemplen förklarar Mats Marklund med att det handlar om flerfamiljstvättstugor.

– Vi har väl en del att lära oss i pedagogiken där. I många fall är man vana att jobba med tvättmedel.

Även i Mönsterås kommun har man investerat i systemet och här är man än så länge nöjda.

– Vi har haft det sedan slutet av 2019 och det har bara varit positivt, säger Helen Johansson, enhetschef städ.

Här används det avjoniserade vattnet till städning i de kommunala verksamheterna samt tvätt av städmaterial.

– På det sättet som vi använder det har det fungerat bra. Men vi kan aldrig bli helt fria från kemikalierna. Ska vi putsa ett fönster i tio minusgrader så måste det till något mer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!