Flera företagare fick minska personalstyrkan

Både Gamleby rör och Elajo hade två anställda som bara jobbade åt Akzo Nobel. När fabriken lades ner tvingades de hitta nya inkomstkällor.

Gamleby rörs ägare Stefan Merell och Stellan Vogel, avdelningschef på Elajo, hade två anställda var som arbetade åt Akzo Nobel. Hälften av av rörfirmans montörer jobbade i fabriken.

Gamleby rörs ägare Stefan Merell och Stellan Vogel, avdelningschef på Elajo, hade två anställda var som arbetade åt Akzo Nobel. Hälften av av rörfirmans montörer jobbade i fabriken.

Foto: Karin Hertz

Gamleby2020-02-22 08:00

Efter Akzo

Akzo Nobel var en trygg inkomstkälla för många företag. Både Elajo och Gamleby rör hade två anställda som arbetade enbart åt Akzo Nobel. Dessutom hade Byggresurs en anställd som arbetade heltid i fabriken.

– Det är svårt att säga hur stor del av omsättningen det handlade om, men rent generellt motsvarade det ungefär halva, säger Stefan Merell på Gamleby rör.

Totalt hade rörfirman fyra montörer anställda vid den här tiden och Stefan Merell hade snarare planer på att utöka personalstyrkan. 

– Akzo Nobel började prata om att de skulle göra en stor tillbyggnad och då blev jag uppkallad. Då var grejen att jag skulle ha fyra man i fabriken i ett år, säger Stefan Merell.

Uppdraget skulle ha inneburit anställning av ytterligare två montörer hösten 2013.

– Men vissa saker drog ut på tiden, och sen sa de att de skulle köra i gång efter semestrarna. Men sen, när vi kom tillbaka efter semestern var det helt tyst, säger Stefan Merell och berättar att han några veckor senare fick veta att tillbyggnationen inte blev av.

Några månader senare, i november 2013, kom beskedet att Akzo Nobel skulle lägga ner verksamheten i Gamleby.

Numera har Gamleby rör tre montörer anställda istället för fyra. Stefan Merell har inte behövt säga upp någon, eftersom en anställd gick i pension.

Elajo hade också två medarbetade som arbetade heltid åt Akzo Nobel.

– Vi lyckades hitta andra affärer och behövde aldrig friställa personal, men givetvis var det oroligt till en början. Vi hade haft en mångårig relation till Akzo Nobel, säger Elajos avdelningschef Stellan Vogel.

Mats Lundholm, som driver Byggresurs, hade ungefär en heltidsanställd som arbetade i fabriken. Intäkterna motsvarade knappt tio procent av Byggresurs totala omsättning.

– Vi gjorde all byggnation och allt underhåll på husen, säger Mats Lundholm och berättar att företaget även anlitades vid de nybyggnationer som gjordes på fabriksområdet.

Byggresurs uppdrag inom industrin har minskat på senare tid, men Mats Lundholm menar att tappet kompenserats av andra uppdrag och han har inte behövt minska bemanningen.

Järnaffären Leifs verktyg och trädgård har också påverkats av nedläggningen. Affären levererade varor för en miljon kronor om året till Akzo Nobel. För att kompensera inkomstbortfallet bestämde sig järnaffärens ägare Leif Merell för att utöka sortimentet med tapeter och färg.

– Det har vi sålt mycket av, det kanske har räddat oss, säger Leif Merell och berättar att nedläggningen har medfört sämre lönsamhet för järnaffären.

Han har behövt minska antalet anställda med en halvtidstjänst till tre heltidstjänster i dag. 

Leif Merell upplever att det har varit tufft några år, men att det börjar kännas positivt på orten igen.

– Men jag saknar fortfarande fler företag och mer folk i Gamleby, säger Leif Merell som efterlyser tomter för nybyggnation.

Även Bernströms truck och Dahlströms smidesverkstad har påverkats av Akzo Nobels nedläggning. 

– Vi har ställt om och hittat annan sysselsättning, säger Dahlströms vd Kent Johansson och tillägger att ingen på företaget har blivit uppsagd på grund av nedläggningen.

Arne Bernström däremot fick minska sin personalstyrka med en heltidstjänst, men orsaken var inte bara Akzo Nobel. Vid den här tiden stängde nämligen Oskarshamns kärnkraftverk två reaktorer. 

– Vår omsättning hos Akzo låg mellan 0,7 och 0,9 miljoner kronor per år, säger Arne Bernström.

Nedläggningsfasen

November 2013: De 161 anställda på Akzo Nobel fick besked om att verksamheten skulle läggas ner. Tillverkade färg för bandlackerad plåt.

Augusti 2014: Förhandlingarna om nedläggningen avslutades, beslut om avveckling.

Juni 2015: Produktionen i Gamleby upphörde. Ett år senare var hela fabriken nedmonterad.

Exempel på drabbade underleverantörer: Elajo, Gamleby rör, Byggresurs, Leifs verktyg och trädgård, Bernströms truck samt Dahlströms smidesverkstad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!