Enligt Jordbruksverkets senaste statistik har antalet får ökat i landet, efter flera år med en nedåtgående trend. Det visar den årliga djurräkningen, som görs varje sommar.
Totalt i landet fanns vid denna tidpunkt omkring 500 000 får, inklusive lamm.
Antalet nötkreatur ligger kvar på samma nivå som året innan, knappt en och en halv miljon, strax över antalet grisar, som har blivit något färre.
Kerstin Johansson bor på gården Hildegård utanför Gamleby, där hon driver Hildegårdsull sedan ett antal år tillbaka. Nu jobbar hon nästan enbart med detta, och bara lite på timmar som djurskötare.
På gården finns tio får, inklusive baggen. Av ullen gör Kerstin en massa användbara saker, som vantar och plädar och raggsockor. Hon säljer också garn till dem som vill sticka och virka själva.
Hon gläder sig åt att det verkar finnas ett ökat intresse för ullprodukter i Sverige, bland annat till underkläder.
– Det mesta av den svenska ullen slängs ju.
Men även om antalet får har ökat, tycker Kerstin att det borde finnas många fler får än i dag. Hon refererar till färska siffror från organisationen Svenskt Kött, som visar att endast 30,7 procent av det lammkött vi äter kommer från Sverige. Det mesta är från Nya Zeeland och Irland.
– Får är duktiga naturskötare, som håller landskapet öppet. De lever ett väldigt naturligt liv och är ute mycket, säger Kerstin, som gillar får för att de är personliga, lätthanterliga och härdiga.