Vi träffas i Peter Classons arbetsrum. På väggen hänger den första sidan av länsstyrelsens beslut, i guldram. För Peter var det en stor lättnad, när det kom, efter sju och en halv månads väntan.
– Det var hårresande, i positiv bemärkelse, och känslomässigt väldigt starkt. Nu kan vi titta framåt, med ambitionen att göra Gamleby till en stark, färgproducerande ort igen. Det känns fantastiskt, säger han.
Många av dem som jobbar på Nordic, jobbade tidigare på Akzo. Så är det till exempel för Peter själv, som började där redan 1983.
När beskedet kom, 30 år senare, att fabriken skulle läggas ner, hade det bara några månader tidigare startat ett nytt färgföretag i Stockholm, PTE Coatings. Att Akzo skulle försvinna, visste man inte då.
Men i november 2013 kom alltså beskedet att Akzo Nobel skulle lägga ner verksamheten i Gamleby. 164 personer förlorade jobbet.
Peter Classon och flera kollegor gick vidare till PTE, numera Nordic, i januari året därpå. Företaget har vuxit sakta, men nu är det dags att lägga i en högre växel, när tillståndet äntligen är på plats.
– Det här är en milstolpe. Nu kan vi börja producera i en högre takt och kommer att behöva folk inom både labb och produktion, säger han.
Exakt hur många nya jobb det blir, vet han inte än, men han tror på fyra–fem redan under första kvartalet nästa år. I dag är de 15 i Gamleby.
– Vi sitter i diskussion med fabriken i Helsingborg om vad vi ska börja med att producera här.
Systerfabriken i Helsingborg har tillstånd att producera 7 000 ton färg per år och Gamleby nu alltså 4 000.
– Nu har vi två fabriker. Det är en ny fas i vårt företag. Våra kunder har länge efterfrågat en backup, om något händer i den ena fabriken, säger Peter.
Men all utveckling av färgen sker i Gamleby, för båda fabrikernas räkning. Att det redan fanns kompetens på orten har varit avgörande i detta.
I februari 2023 flyttade företaget in i Akzos gamla lokaler, där allt redan är anpassat för sådan här verksamhet. Enligt Peter finns det plats att växa och utrustning för en produktion upp till 2 000 ton.
– Sedan måste vi investera. Vi ser en jättepositiv utveckling, säger han.
Han känner ett stort stöd från alla möjliga håll för den satsning som nu sker i Gamleby.
Produktionsledaren, Örjan Ljung, är inne på samma linje.
– Det är kul för bygden också, inte bara för oss här.