Alain och Claudine Cavard ordnar fiskeresor i både Sverige, Norge och Amazonas. Deras kunder kommer främst från Frankrike och Belgien. 2019 hade de sitt bästa år någonsin. Därför beslutade de sig för att göra en aktieutdelning på 68 000 kronor, för lön till sig själva under 2020.
Men så slog coronapandemin till och de drog tillbaka aktieutdelningen.
– Vi drabbades hårt. Vi jobbar mest med inkommande turister och de slutade resa, säger Alain Cavard.
De ansökte om, och fick kortidsstöd på drygt 70 000 kronor från Tillväxtverket. Men så krävde verket plötsligt tillbaka pengarna, detta eftersom företaget tidigare beslutat om en aktieutdelning, trots att det inte var förbjudet enligt lag. En aktieutdelning som dessutom inte ens genomfördes.
Alexandra Loyd är jurist på Centrum för rättvisa, och ombud för paret, och flera andra företag som hamnat i samma sits. De flesta fick rätt mot Tillväxtverket i förvaltningsrätten, berättar hon, men nu har kammarrätten rivit upp det beslutet och gått på Tillväxtverkets linje.
– Vi anser att Alain och Claudine har drabbats av ett felaktigt återkrav. De har inte brutit mot några lagar eller regler. Nu måste Högsta förvaltningsdomstolen gå in och titta på frågan om på vilka grunder Tillväxtverket har rätt att kräva tillbaka de här pengarna, säger hon.
I domen står att företaget "genom transaktionen har förbrukat bolagets medel" och därför inte har rätt till stöd.
– Det här tycker jag är konstigt, säger Alexandra Loyd, de har ju inte gjort någon transaktion.
För Alain Cavard så har 2021 varit ett lika tufft, om inte ännu tuffare år. Han berättar att de fick lite stöd i våras, men att förra årets beslut om aktieutdelning fortfarande ställer till besvär.
– Tillväxtverket hänvisar fortfarande till aktieutdelningen som vi inte gjorde. Och det värsta är att man inte får prata med någon för att förklara eller försvara sig.
– Kammarrätten hävdar också att företaget inte varit i tillräcklig ekonomisk kris för att har rätt till stödet. 75 procent av mina kunder har försvunnit. Om inte det är en tillräcklig kris så vet jag inte vad som är.
Det hela har lett till att han blivit tvungen att sälja flera av företagets båtar, som de haft för uthyrning, och fortsätter det så är han rädd att det leder till konkurs.