EU-stöden till bönderna försenade – än en gång

Återigen får bönderna vänta på jordbruksstöd, som inte betalas ut i tid. Lantbrukaren Håkan Lundgren utanför Gamleby är kritisk.

Enhetschef. Patrik Alenfelt är enhetschef på Jordbruksverket.

Enhetschef. Patrik Alenfelt är enhetschef på Jordbruksverket.

Foto: Pressbild

Gamleby2017-08-15 07:30

Totalt handlar det om 700 miljoner kronor, som inte betalas ut förrän i slutet på året.

– Det är både för 2015 och 2016 som det är försenat, säger Håkan Lundgren, mjölkbonde i Heda, Gamleby, och vice ordförande i LRF Region Sydost.

De försenade utbetalningarna har länge varit ett problem för lantbrukarna.

– Det finns alltid rester kvar, år efter år, säger Håkan Lundgren.

Han har fått flera förklaringar till vad det beror på. En av dem är att länsstyrelsen inte har hunnit göra alla åtagandeplaner, det vill säga de avtal mellan lantbrukaren och länsstyrelsen som reglerar hur betesmarken ska skötas.

– Vi har ju väldigt mycket betesmarker här i Kalmar län, men det är inget förmildrande i sammanhanget, utan då får man se till att det finns personal. Vi i LRF är på länsstyrelsen om detta. Man måste anpassa personalstyrkan, så att man ligger i fas och inte hela tiden släpar efter. Det ska vara snabba, effektiva utbetalningar.

Efter så många år i EU, tycker inte Håkan Lundgren att det skulle behöva vara såhär fortfarande. Han är också kritisk till alla nya regler.

– Det är ständigt nya regler, ovanpå de gamla. Det blir som en stapel, som kommer att rasa. Vi skulle ju få regelförenklingar i stället.

På onsdag kommer LRF att ha ett möte med landshövdingen för att diskutera stödpengar och annat.

För de två senaste åren har Jordbruksverket betalat ut 18 miljarder kronor till de svenska bönderna, men fortfarande återstår alltså 700 miljoner.

Det handlar främst om betesstöd och ekologiskt stöd, plus några andra typer av stöd.

– Vi har prioriterat att betala ut så mycket pengar som går, men slutbetalningen kan inte göras förrän alla delar finns, så att länsstyrelsen kan handlägga färdigt och göra klart i IT-systemen, säger Patrik Alenfelt, enhetschef på Jordbruksverket.

Även om länsstyrelsen hade hunnit bli klar med åtagandeplanerna, hade inte de sista utbetalningarna kunnat göras ändå.

– Det är så omfattande. Det har gjorts förändringar i stödformerna och det är nya handläggningsprocesser och IT-system, säger Patrik Alenfelt.

Något som har ställt till det i sammanhanget är att reglerna som skulle gälla från 2015 blev klara så tätt inpå att de skulle träda i kraft.

– Det behövs en större framförhållning, för att vi ska kunna betala ut i tid, säger Patrik Alenfelt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!