Viktor Åhman och Gustav Ekeflod kommer bärande på några stolar uppför trappan. De ska ställas bland de övriga möblerna på loftet hos Västerviks Auktionsbyrå.
– Vi vill ställa ut alla saker från Ingvar Bosslers samling en sista gång. Så att folk kan se dem innan sakerna sprids över världen, säger Mattias Schörling, vd för auktionsbyrån.
Föremålen har tidigare stått i det så kallade Bosslerrummet på äldreboendet Erneborg I Gamleby. I rummet fanns en flygel, konst och gamla fina möbler. Allt ägdes av Ingvar Bosslers stiftelse. Rummet har kunnat användas för konserter, men också funnits tillgängligt för de boende på Ernerborg för festligare tillfällen. Till exempel om man vill ordna födelsedagskaffe.
Grunden för stiftelsen har varit de inventarier och pengar som företagaren och musikern Ingvar Bossler testamenterade.
Nu har flygeln från Steinway & Son flyttat till kyrkan. Tre målningar och ett piano blir kvar på äldreboendet, men resten ska bort.
Stiftelsen har vetat att äldreomsorgen behöver lokalen och har undersökt andra platser, men till slut landat i att sälja föremålen.
– Marknadshyran för de ytor vi behöver ligger på runt 50 000 kronor. Det känns inte rätt att stiftelsens pengar ska fladdra iväg på hyror, säger Lennart Tildemyr.
Utöver rummet har stiftelsen nämligen en andra verksamhetsgren: Att dela ut stipendier till musik- och kulturintresserade ungdomar.
Mest känd är stiftelsen för de stråkläger man arrangerar på Gamleby folkhögskola varje år. Genom stipendier har man kunnat hålla kursavgiften låg för ungdomarna.
Genom att sälja inventarierna stärks stiftelsens kapital, och musiklägrens framtid säkras.
– De senaste åren, med låga räntor, har avkastningen på stiftelsens kapital inte varit så hög, säger Lennart Tildemyr.
Redan för några decennier sedan anade de då ansvariga i stiftelsen att en sådan här utveckling kunde komma. Man vände sig till Kammarkollegiet och fick ändringar godkända i stiftelsens villkor som skulle göra det möjligt att sälja av den fasta egendomen.
För några år sedan styckade stiftelsen av och sålde två fritidshus utanför Gamleby.
– Hade vi inte gjort det hade vi kanske bara kunnat arrangera stråkläger i fem år till, säger Lennart Tildemyr.
Ingvar Bossler föddes 1904. 1930 startade han Gamleby tenn som snabbt nådde stora framgångar. Han stod själv för formgivningen, och ägde ett gjuteri. 1933 fick företaget status som kunglig hovleverantör.
– När andra världskriget kom tvingades man lägga ner tenngjuteriet. Det gick inte att få tag på råvaror helt enkelt, säger Lennart Tildemyr.
Ingvar Bossler flyttade till Stockholm, och ägnade restan av sitt liv åt musik och skulpterande. Han var kulturellt intresserade. Det var kanske den passionen som ledde fram till donationen till Gamleby efter hans död.
– Man kan tänka sig att kultur var något som han saknade under sin tid i Gamleby, säger Lennart Tildemyr.
Mattias Schörling på auktionsbyrån visar upp en ljusstake.
– Formgivningen är utsökt. Väl i klass med Svenskt Tenn tycker jag.
Det är många decennier sedan Gamleby Tenn lade ner. Finns fortfarande intresset kvar.
– När jag började i branschen så fanns det ett smalt intresse. På senare år har det kanske försvunnit, men nu när flera väldigt fina föremål kommer ut så hoppas jag att det kan förändras, säger Mattias Schörling.
Lennart Tildemyr i stiftelsen konstaterar att det är en bit historia som säljs, men tycker att stiftelsen har gjort rätt val. När Ingvar Bossler donerade sina ägodelar såg han framför sig en samlingslokal för kultur. I dag har många föremål fått ett antikvärde, och passar inte i en offentlig miljö.
Auktionen kan istället bidra till att sporra ungas kulturintresse under år framöver.