Vandringshindret vid Rödja kvarn utanför Gamleby har funnits under mycket lång tid. Uppströms hindret finns ungefär en halvmil med riktigt fina lekplatser för fisk, men dem har de inte kunnat nå.
– Det är känt sedan tidigare att det går upp en del öring i ån och att de har stått här och inte kommit vidare, säger länsfiskekonsulent Tobias Borger, som nyligen gjorde ett besök vid den nya fiskväg som har anlagts på platsen.
Han berättar att de fiskar som främst gynnas av den här lösningen är starksimmande arter som havsöring, ål och nejonöga. Lake vandrar också, men inte så mycket. Sedan finns det stensimpa, som är stationär i strömmande vatten.
Att åtgärda ett vandringshinder kan ta lång tid. Flera hänsyn ska tas. Markägarna måste dessutom vara med på idén, vilket inte alltid är fallet.
Tobias Borger bedömer att 98 procent av alla fiskhinder i Kalmar län fortfarande är kvar. Med sådana hinder avses till exempel kraftverk och rester av kvarnar.
Men det finns ljuspunkter. Förutom de åtgärder som nu har gjorts vid Rödja kvarn, är det på gång att inviga en stor fiskväg vid Karlshammars kraftverk i Emån.
I Gamleby har knäckfrågan varit att hitta en lösning som både hjälper fisken och bevarar den speciella kulturmiljön.
– Det här är ett bra exempel på en kompromiss, säger Borger med en blick på fiskvägen, som gör en böj runt lämningarna efter den långa kvarnepoken.
Provfiske ska visa vilka arter som finns i ån nu, så att man kan se hur faunan påverkas på sikt.